Ce mancam in sezonul cald? Idei pentru o alimentatie sanatoasa si gatit fara eforturi

salataIn sezonul cald, nevoile organismului sunt diferite fata de sezonul rece. Daca iarna consumam multe proteine, pentru ca efortul pe are corpul nostru il facea pentru a se adapta temperaturilor scazute faceau necesar acest consum, pe timp de vara trebuie sa ne alimentam, pe cat posibil, cu vitamine. Ar fi si pacat sa nu o facem, doar este sezonul lor! De asemenea, o hidratare mult mai mare este indicata, dat fiind ca eliminam apa prin transpiratie si trebuie sa o inlocuim, daca nu vrem sa ajungem sa suferim de deshidratare.

Nu doar nevoile alimentare sunt diferite vara, ci si timpul pe care suntem dispuse sa il petrecem in bucatarie, cu ochiurile de la aragaz si eventual si cuptorul, toate aprinse, intr-o caldura care face ca existentele 35 de grade de afara sa para placut racoritoare.

Haideti sa vedem ce ar trebui sa facem pe timp de vara pentru a ne hrani sanatos si, in acelasi timp, a ne scurta, pe cat posibil, timpul de gatit.

  • Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete pentru a-ti asigura necesarul de vitamine. Pe tarabe in piata gasesti produse de care vei fi lipsit la iarna, asa ca este momentul cel mai potrivit sa profiti, mai ales ca nici preturile nu sunt mari deloc. Cu instrumente cum sunt cele de aici, fructele si legumele tale preferate vor deveni sucuri hranitoare, smoothieuri energizante, supe racoritoare, intr-un cuvant, echilibru si bucurie in farfuria ta.
  • Renunta la carnea sau cartofii prajiti gatite cu lei si alege, in locul modului tau obisnuit de a gati, prepararea dupa o tehnologie noua, inovativa, care ofera un gust grozav si cu pana la 80% mai putina grasime. Instrumente cum este acesta te ajuta in acest sens, iar cheltuiala va fi, in timp, amortizata de  economia pe care o vei face in materie de sanatate.

rosii-mozzarella

  • Renunta la sare pe cat posibil! Sarea va duce la retinerea apei in tesuturi si la deshidratarea organismului. Condimente cum ar fi cimbrul sau mararul inlocuiesc cu succes sarea in preaparate, dand o aroma delicioasa care te face sa nici nu mai simti nevoia de sare.
  • Incearca cat mai multe preparate simple, care nu necesita tratare termica si nici un efort de digestie a oraganismului: ardei grasi umpluti cu branza de vaci proaspata, tartine cu felii de castraveti sau andive in loc de paine, salate in cantitati cat mai generoase, fructe in loc de prajituri de casa si limonada in loc de sucuri acidulate.

Acestea sunt cateva reguli simple, dar extrem de eficiente. Urmandu-le, nu doar ca te vei simti plina de energie, dar vei vedea ca vei reusi sa si elimini kilogramele in plus care s-au aratat pana acum incapatanate. In plus, orele pe care le economisesti astfel, stand departe de bucatarie si de feluri de mancare complicate si purtatoare de calorii, il poti folosi pentru tine: odihneste-te, plimba-te, fa lucruri placute de oamenii tai dragi. Timpul petrecut astfel este cu adevarat castigat!

 

1 COMENTARIU

  1. eu fac parte dintre nefericitele care trebuie sa gateasca. Nu conteaza cate grade sunt afara, sotul meu trebuie sa manance si mancarea la el nu poate fi o salata. Doamne fereste, sa nu lesine sau se anemieze! Il mai pacalesc cu fripturi si salate, dar in mare parte a timpului trebuie sa am mancare gatita. Eu as manca la salata cu paine prajita pana as crapa.

LASA UN MESAJ