La cererea publicului si pentru ca in perioada de dupa sarbatori subiectul e la moda, o sa spun povestea celor 7 kilograme de care am scapat in ultimele 4 saptamani, chiar daca nu are in ea nimic glorios, nici o reteta minune, cum poate ati spera.
Am incercat, de-a lungul timpului, nenumarate diete de slabit, cu rezultate mai bune sau mai putin bune, o gama larga de pastile, de la Regenon la Superslim pe vremea in care contineau amfetamina, plus jumatate din ceaiurile care erau pe piata.
De data asta am hotarat sa fie ultima dieta de slabire din viata mea, asa incat mi-am fixat un target rezonabil, adica 30 de kilograme, mi-am dat timp suficient (un an) si am pornit la drumul care nu se poate termina decat cu mine la dimensiuni rezonabile. Am hotarat sa nu fac excese majore, adica sa nu ma infometez. Daca vreau sa tin aceasta dieta pe termen lung, trebuie sa ma port cu manusi cu corpul meu, in asa fel incat sa ii dau voie sa isi desfasoare activitatea relativ normal, nu sa il sleiesc de puteri.
Pe scurt, ca sa trec la esential: am tinut, in primele doua saptamani un regim disociat, mancand in fiecare zi un singur aliment si incercand sa nu iau masa mai tarziu de ora 18.00-19.00. Nu mi-a reusit chiar intotdeauna treaba cu cina, dar in rest am fost destul de multumita. Mi-am facut zile de carne la gratar, zile de lactate (am mancat branzica de casa, iaurt si chiar cate o felie de telemea), zile de legume, exact dupa cum am avut chef si pofta.Am avut chiar si doua sau trei zile de cartofi prajiti, dar in acelea am stagnat, nu am slabit deloc. E drept, am fost taaaare fericita. Cred cu tarie ca, daca il asculti, corpul iti spune ce vrea, ce ii trebuie ca sa functioneze in parametri optimi. Numai sa te faci ca ploua cand iti spune ca vrea shaorma.
In urmatoarele doua saptamani, disocierea pe zile a inceput sa mi se para restrictiva, in plus, aveam nevoie de mai multe grupe de alimente zilnic, asa incat am inceput sa fac disociere pe mese. Nu amestecam alimentele. De exemplu, dimineata si la pranz mancam pui la gratar, gustari cu cate un mar, iar seara ceva lactate nu foarte grase (iaurt Danone Natural, lapte batut, branza fagaras, branzica de casa).
In weekend (doua la numar) m-am rasfatat combinand si mai mult. Am mancat:
– carne de pui la gratar (cat imi trebuia ca sa ma satur, nu aveam o limita de cantitate) cu salata verde (facuta cu un pic de ulei, lamaie, plus ceapa, castraveti, ridichi). Un exemplu de masa de pranz aveti in fotografia de la inceput. Daca nu ma saturam, mai umpleam o data farfuria.
– iaurt cu banane (un iaurt de 400 de grame Danone Natural cu 1 banana) = o masa de seara (mixat la blender)
– chiftelute din carne de curcan (reteta e simpla: 3 cepe mici si 3 legaturi de patrunjel tocate, amestecate cu un ou si un kg de carne de curcan, se modeleaza in forma de chiftelute si se coc in tava de cuptor, pe hartie de copt). Sunt absolut mega senzationale. Data viitoare o sa pun si mai mult patrunjel.
Am baut in fiecare zi cel putin 2.5 litri de apa, iar de doua saptamani beau apa cu lamaie. In 1.5 litri de apa storc doua lamai si asta beau in prima parte a zilei. In a doua parte, dupa ce ajung acasa de la job, imi fac ceai de fructe (o cana, doua, trei…dupa cum am chef).
Am renuntat la paine (si orice alte chestii fainoase), la dulciuri (la cafea folosesc indulcitor de cand ma stiu), la prajeli si la grasimi. Am mancat carne de pui, vita, curcan sau peste. M-am straduit sa renunt la sucurile carbogazoase in general (eram fan infocat Coca Cola Zero), dar o data pe saptamana mi-am permis un pahar-doua de suc fara zahar sau un pahar de vin sec sau demisec.
In mod normal ar fi trebuit sa slabesc mai mult, dar am mai si calcat pe alaturi, adica am mancat mai tarziu decat imi propusesem (m-a apucat foamea si pe la 8-9-10 seara).
In prima saptamana de dieta imi venea sa strang de gat pe toata lumea. Iubitul meu manca singur, la bucatarie, cu usa inchisa, sa nu ajunga la mine mirosul. In a doua nu mai aveam tendinte criminale, dar tot ii uram pe cei care mancau in jurul meu. Mi-a fost greu, cumplit de greu, mai ales dupa ani de excese alimentare. Nici sa gatesc pentru barbatul meu nu a fost chiar simplu, sau sa ma dezvat de gustat din oala, pentru verificare daca mancarica are destula sare, daca a ajuns la aroma optima, sau legumele sunt fierte. Dar a trebuit sa o fac.
De doua saptamani mancam impreuna, eu si Mr SF: de luni pana vineri fiecare cu mancarea lui la cina si nici unul nu pofteste major la portia celuilalt, iar in weekend gratare din carne slaba cu salata amandoi, plus un pahar de vin, pentru mine asa, de rasfat, ca nu e pedagogic sa imi interzic chiar tot 😉 In general lui Mr SF i-am gatit mancaruri care mie nu prea imi plac: varza calita, fasole verde, salata de telina cu morcov si mar, chiar si tort cu crema de cacao si blat de cozonac.
Trebuie sa spun ca pe parcursul acestei luni nu am facut miscare in mod deosebit. Stiu ca acest aspect este esential, dar in afara celor doua statii de autobuz pe care le merg zinic pe jos si de cate o plimbare de jumatate de ora in weekend, nu am putut sa fac prea multa miscare. Datorita numarului mare de kilograme acumulate, nu se pune inca problema pentru mine sa fac sport (gen sa ma urc pe role, lucru care chiar imi placea pe vremuri) si raman numai la mers pe jos, pe care am sa il cresc ca durata de la o luna la alta, mai ales ca se va incalzi vremea si va fi de-a dreptul placut.
Cam atat despre dieta mea. Nu e nici o reteta minune. Imi pare rau daca va asteptati la asa ceva. E o dieta pe care am stabilit-o singura, dupa cum am simtit. Nu sunt sigura ca progresele vor fi la fel de mari si in lunile care urmeaza, momentan ele se datoreaza si faptului ca am un numar apreciabil de kilograme. Mai exact, ca sa va spun adevarul pana la capat, am slabit de la 112 pana la 105. Mai este imens de mult de luptat, pentru a vedea rezultate notabile. Dar ele vor fi. In principiu orice dieta de slabire da rezultate daca este tinuta pe termen lung. Eu nu ma voi opri de acum decat dupa ce imi ating targetul. Pe care tocmai l-am marit de la 30 la 40 de kg. Intr-un an.