Pui cu legume in stil chinezesc

mancare-chinezeascaSe ia un pachet de pulpe dezosate de pui, ratacit prin congelator si se dezgheata. Natural sau la cuptorul cu microunde. Se ia o cura de slabire si se rateaza. Din nou. Se constata apoi eroarea si se remediaza, adica se pun pulpele de pui intr-o cratita la cuptor, ca nu e sanatos sa le ingheti din nou, dar la mancare chinezeasca nu le vei folosi, pieptul este mai fraged. Credeati ca eroarea se referea la cura de slabire? Nici gand. Aia asa e de cand e lumea: ratata. Tradata. Sedusa si mai ales prea devreme abandonata. Dar sa revin la subiect.

Ingrediente Pui cu legume – 2 portii sanatoase

1 piept de pui mare
1 ceapa potrivita
2 morcovi
1 ardei gras verde
1 ardei gras rosu
baby porumb
3-4 catei de usturoi
sos de soia, ulei de susan, eventual sos de chili

Pieptul de pui se taie in fasii de aproximativ un cm grosime si se pune deoparte intr-un vas. Peste el vom adauga cateva picaturi de sos de soia, care va da acel gust specific mancarii chinezesti.Taiem legumele: morcovii ( care sunt cei mai tari, deci se vor inmuia cel mai greu) in fasii subtiri, ardeiul in bucati de 2-3 cm (eu ii fac cam de 3×3 cm, asa, la ochiometru, nu va imaginati ca folosesc rigla). Ceapa o taiem in patru si apoi o desfacem, foaie cu foaie. Ca dimensiuni, o decupam cam aproximativ egal cu ardeiul, eventual un pic mai mica.

Incep prepararea propriu zisa cu carnea, pentru ca dureaza mai mult. Se incinge wok-ul (numai in el se face asa cum trebuie) si se adauga in el putin ulei (doua-trei linguri). Se pune carnea (care a stat in prealabil macar 20 de minute in sos de soia) si se perpeleste, amestecand incontinuu la foc maricel. Dupa cateva minute se adauga cateva picaturi de ulei de susan si nu se opreste mestecatul. Maestrii bucatari am vazut ca misca continuu wok-ul, cu focul dat mare, in asa fel incat preparatul sa se plimbe pe peretii tigaii si sa se intoarca pe toate partile. E recomandat sa faceti la fel, dar daca aveti un wok greu, va va durea mana, asa incat puteti suplini mestecand, avand grija insa ca miscarile sa imprastie continutul pe intreaga suprafata a vasului. Cand carnea pare a se usca, mai adaugati cateva picaturi de sos de soia. Atentie la cantitati! Daca puneti prea mult sos de soia, pieptul de pui va fierbe in ele, daca nu puneti deloc se va frige si va ramane uscat, daca adaugati numai ulei, el se va praji. In wok trebuie sa existe putin lichid permanent, (lichid constand in sucurile carnii, sos de soia si ulei), dar el sa nu acopere carnea.

Dureaza cam 10 minute sa fie gata pieptul de pui. La jumatatea prepararii adaugati cateii de usturoi, pisati marunt. Nu se mai pune sare deloc, intrucat sosul de soia este suficient de sarat cat sa nu mai fie nevoie. Scoatem carnea si o acoperim cu o folie de aluminiu, ca sa se mentina calda. Daca a ramas in wok ceva sos, se toarna si el.

Legumele se prepara similar cu carnea, cu diferenta ca ele sunt gata mai repede. Le vom pune pe rand in wok, incepand cu morvocii, care se fac mai greu si urmand cu restul, dupa aproximativ  30 de secunde. Am vazut un maestru bucatar chinez cum arunca mai intai, timp de 10 secunde, legumele in apa clocotita si abia apoi le calea. Este foarte important sa nu le faceti moi, legumele gatite in stil chinezesc sunt usor crocante, fara a fi insa tari, iar gustul lor parca iti explodeaza in gura.

Am sa fac aici o paranteza si am sa insist asupra calitatii preparatelor facute in wok. Sunt multe tipuri de tigai, iar eu am incercat sa prepar in toate, pur si simplu pentru a nu mi se parea rentabil sa cumpar un wok pe care sa il folosesc o data la 3 luni, cand gatesc eu mancare chinezeasca. Cu toate astea in nici una nu mi-a iesit prea bine, asa ca pana la urma am achizitionat un wok. Cel mai ieftin posibil, dar dintr-un material cat de cat, adica teflon, nu cea mai ordinara tabla. Gasiti variante interesante aici.

In wok legumele se calesc  miscand continuu continutul, pe o flacara puternica, de aceea wokul este indicat, intrucat este un tip de tigaie adnca, cu fundul mai curbat, nu plat pe o suprafata mare.

Am inchis paranteza, haideti sa continuam cu reteta.

sos-chiliDaca doriti, puteti adauga si ciuperci, acestea se calesc insa putin mai greu. Din cauza gustului diferit, eu prefer sa gatesc ciupercile separat de celelate legume. Am incercat sa pun, intre legumele calite in wok si cateva rondele de ardei iute, dat fiind ca imi place sa manac mai picant, insa am observat ca lucrul asta schimba oarecum gustul preparatului si am preferat sa folosesc sos dulce de ardei iute de la Vifon (foto).

Eu obisnuiesc sa manac puiul cu legume si orice alt tip de carne gatite in stil chinezesc alaturi de orez, preparat dupa o reteta speciala. Voi reveni si cu ea.

13 COMENTARII

  1. Cu curele de slăbire e cam la fel cum e și cu lăsatul de fumat. Vorba lui Mark Twain : „Să te lași de fumat e cel mai ușor lucru din lume. Numai eu m-am lăsat de vreo mie de ori.”

  2. eu fac genul ăsta de mâncare de ani buni. am ajuns la combinaţii de toate felurile după atâtea încercări. doar că la mine cea mai bună carne e porcul atunci când nu e pui de curte :). şi, mai ales, pe lângă toată combinaţia asta se adaugă o porţie serioasă de paste sau de orez. altfel n-are nici un fun pentru mine. dar sosul de soia face toată şmecheria :).

  3. O singura data am mancat la un restaurant chinezesc pui cu orez, ciuperci si alte legume are mai erau pe acolo, deci ceva pe-aproape. N-am fost impresionata de gustul mancarii. Era cam nesarata. 🙂 M-am amuzat in schimb cu betisoarele la manevrarea carora am descoperit ca n-am talent deloc. 😉

  4. Foarte interesanta! In general am retineri in privinta restaurantelor chinezesti, dar asta se pare mi se datoreaza. Nu am ales cum trebuie, restaurantul si preparatul!

LASA UN MESAJ

Please enter your comment!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Please enter your name here