Reteta de sparanghel pe gratar: pranzul perfect pentru dieta ta

sparanghellagratarAsa cum va povesteam cu putina vreme in urma, am avut o revelatie in materie de chestii culinare. Revelatia se numeste sparanghel si datorez minunea faptului ca am gasit in Selgross un manunchi de jumatate de kilogram cu 8 lei ( in iarna era in jur de 22) si mi-am spus: hai sa incerc si eu sa nu mor proasta.

Am incercat asadar si bine am facut, pentru ca ma declar incantata. Sparanghelul se curata usor, se gateste simplu si are un gust deosebit. Mie mi s-a parut ca seamana la gust cu fasolea verde, varianta lata, sotul meu spune ca lui ii aminteste oarecum de ciuperci.Am combinat piept de pui la gratar cu sparanghel si pot sa afirm cu mana pe inima ca am nimerit masa de pranz perfecta pentru dieta: usoara, echilibrata, sanatoasa, usor de preparat si gustoasa. Sa nu ma intelegeti gresit: nu trebuie sa fii la dieta ca sa mananci sparanghel, el face parte din alimentele care ar putea sa ne devina prieteni buni, cu conditia sa le gasim la preturi rezonabile.

Cum se curata sparanghelul?

Teoretic nu este necesar sa fie curatat, eu am taiat un pic din codita de la baza (1 cm), cam cum as fi facut cu capatul unui morcov. Totusi, tulpina in partea de jos a fost mai atoasa parca, asa incat cred ca era bine sa ascult sfatul specialistilor si sa il curat in zona aceea (tot ca pe un morcov) cu un cutit din acela special pentru legume.

sparanghel pe gratar

Cum se gateste sparanghelul?

Apropo de modul de a-l gati, gasiti pe google diferite retete, unele banale, altele mai sofisticate. Eu, pentru ca sunt la dieta, nu prea am avut multe variante, asa incat profitand de faptul ca il gandisem garnitura pentru pui fript, am decis sa il fac la gratar. Gratarul meu electric are o parte de plita neteda si una de grill clasic, (eu ii spun partea cu gratii si se poate vedea in imaginea de mai sus). In functie de zona pe care le asez la copt, alimentele se frig mai repede sau mai lent. Dat fiind ca sparanghelul se coace mai greu spre radacina si mai repede spre varf, unde, de altfel,  este si mai subtire, am pus varfurile pe partea de grill si cozile pe partea neteda.

sparanghel

Cat timp dureaza prepararea? 

In principiu, destul de putin. Pe gratar l-am lasat cam 4-5 minute pe o parte si apoi inca tot pe atat pe cealalta parte, in asa fel incat sa iasa al dente. A fost delicios. Sotul meu spune ca a vazut la Emisiunea Masterchef ca se scoate in gheata. Presupun ca asta se intampla in cazul in care vrei sa il tragi la tigaie dupa ce l-ai fiert un pic, eu l-am pus pur si simplu pe gratar, dupa ce anterior l-am uns cu putin ulei de susan si stropit cu cateva picaturi de sos de soia. Uleiul de susan l-am folosit pentru ca citisem pe google despre o asemenea retea cu susan, iar soia i-a dat gust si mai bun, plus ca nu a trebuit sa folosesc sare.

 

Cate calorii are sparanghelul?

Aici e partea buna: In mod obisnuit, daca e preparat pe gratar, fara alte adaosuri de sos sau ulei, are 20 de calorii /100 g si avand in vedere ca eu am gatit cu 500 de grame doua portii de garnitura serioasa, revenea cam la 50 de calorii de persoana, ceea ce estre egal cu un pahar de Coca Cola, de exemplu.

Ce proprietati are sparanghelul?Asa cum va povesteam si in postarea dietei din luna mai, sparanghelul are o gramada de calitati: detoxifiaza, amelioreaza durerile sau inflamatiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă.

Update: intre timp am gasit sparanghel si in Cora cu 7.50 lei/legatura de 500 de grame.

Ti-a placut? Da si mai departe !

12 COMENTARII

  1. Sunt așa de nebun după sparanghel,încât mi-l produc singur, pentru perioadă scurtă (max. până în iunie).
    Mușc putin partea inferioară a tijeinsă verific dacă e ațoasă Se „cioplește”superficial, păstrând miezul Eu stropesc cu unt topit și oțet balsamic,după grătar, apoi îmi fugăresc musafirii. sa nu le dau nimic!

    • Wow, ce tare esti!!!! Citisem undeva ca perioada lui maxima este pana la final de mai inceput de iunie…Oare asta inseaman ca dupa aceea nu mai am sansa sa il gasesc la pretul asta??? nasol ar fi…Buna reteta, dupa dieta o pun si eu in aplicare. Adica din 2016.

  2. Buna ziua,
    As dori sa te intreb ceva:
    Ce fel de gratar folosesti? Am incercat sa imi dau seama din poze si nu prea am reusit. Este electric? se pune pe ochiul de aragaz?
    As vrea sa nu mai prajesc in tigaie cu ulei si mi-ar fi de mare folos un gratar si nu stiu inspre ce sa ma orientez.
    Iti apreciez reusita, esti demna de lauda! Ai facut un efort sustinut si din cauza asta ai si reusit sa slabest atat de mult si sa arati atat de bine! Iti doresc "Casa de piatra!" si "Slabire usoara in continuare!"
    Simona

    • Multumesc mult pentru aprecieri si urari si ganduri bune, imi merg la inima.
      cat despre gratar, este unul electric, marca Rohnson. A fost printre cele mai ieftine gratare electrice acum 2 ani si jumatate, cand l-am luat. E foarte bun, numai ca ocupa mult loc si este greu, ceea ce il face dificil de curatat. Nici nu imi incape in chiuveta, il spal intai in partea stanga si apoi pe dreapta. Dar poti gati pentru doua zile dintr-o singura tura. Si se fac destul de repede alimentele pe el, deci nu consuma mult…pentru ca timpul de frigere e scurt. Personal, prefer carnea facuta pe gratarul acela care se pune pe ochiul de aragaz, mi se pare ca are un gust mai bun putin, dar iese mai uscata carnea ( pipetul de pui) si se face muuult mai greu. De asemnea se curata si mai greu decat asta electric. Sper sa fi fost explicita. Daca nu , mai intreba , sunt pe aici.

LASA UN MESAJ