Cum alegem gratarul perfect pentru gatit in casa?

gratarDe cand credinciosul meu gratar electric Rohnson, pozat pentru eternitate alaturi, si-a dat obstescul sfarsit, dupa ce ma sustinuse in prepararea sutelor de bucati de piept de pui pe care le-am consumat pe parcursul a sapte luni de dieta, sufar de o tristete iremediabila. Avusesem o relatie foarte frumoasa si fructuoasa, iar acum m-am trezit singura si neconsolata, obligata sa imi frig carnita in tigaia de clatite, cu rezultate semnificativ mizerabile.

Acum e drept, eu recunosc, cel mai bun gratar din lumea asta este ala pe carbuni, in aer liber, gustul nu se compara cu nimic, dar cum nu poti (sau, ma rog, EU nu pot) sa ies in fiecare weekend la gratar, trebuie sa ma multumesc cu varianta pentru acasa.

Am pornit asadar sa fac o analiza de piata in materie de gratare pentru acasa, sa compar preturi si performante, sperand sa ma lamuresc in privinta celei mai bune variante si daca aveti vreo parere, va rog, simtiti-va liber sa o exprimati, mi-ar fi de folos o mana de ajutor.

Gratarul electric

Adica exact ce am avut pana acum. Scotea putin fum, nu mult si asta spre finalul gatitului, cand se ardeau resturi de zeama de carne pe el. Consuma curent, dar nu cat sa te usture buzunarul, pentru ca mancarea se face repede, deci nu il tii in priza mult. Marele avantaj al acestuia este dimensiunea si viteza de coacere. Faceam in jumatate de ora piept de pui la gratar cat sa mananc o saptamana. Pentru o masa de doua trei persoane este prea mare, dar noi rareori gatim numai cat sa mancam in ziua respectiva. S Dupa parerea mea este esential ca un gratar sa aiba insa tavita de scurgere. Cel vechi avea si capac insa recunosc, nu foloseam capacul aproape niciodata, deci la asta nu am neaparat pretentii.  As mai vrea sa fie usor, pentru ca ala vechi era atat de greu incat uneori imi era urat sa il scot din dulapul unde statea depozitat, sa il dezbrac de punga, etc… De curatat se curata simplu, datorita stratului de teflon care il acopera, insa manevrarea este mai dificila, din cauza componentelor (cum spuneam) cu greutate maricica. Ceva cat de cat satisfacator din categoria aceasta de gratare electrice porneste de la 200 de lei. Sunt foarte curioasa cum se comporta cel din imaginea de mai jos, cu doua fete. Are cineva??? Seamana cu sandwich-makerul, numai ca este ceva mai mare, dar nu vad a avea tavita de scurgere, asa ca ma intreb daca nu cumva murdareste prea tare in jur. In plus, nu prea vad cum as putea sa fac mititeii la el. Ar iesi asa, presati, nu? Nu radeti, va veni vremea in care o sa mananc si altceva decat piept de pui, nu??

gratar electric

Gratarul clasic pentru flacara

Din asta am si acum, carnea preparata are alt gust decat cea facuta pe gratarul electric. carnea cu os mi se pare ca iese mai bine, pieptul de pui e parca prea uscat.

Momentan, din cauza materialului din care e facut, ma enerveaza cumplit sa il curat (de obicei il las la muiat inainte) si dureaza ceva pana cand se frige carnea. Gustul este extrem de bun, cu exceptie pieptului de pui sau a carnitei de vita slaba, care ies cam uscate. Pe gratarul meu de acasa nu reusesc sa pun doua ture succesive de carne, trebuie sa golesc tavita si sa o curat putin, altfel se arde, miroase urat, murdareste imprejurul, pe aragaz de imi vine sa ma impusc curatand. Dar nu face fum decat daca este prea multa zeama in tava, care ajunge sa se scurga peste flacara. Atunci insa e durere.Este usor, atat e usor incat o data mi-a alunecat de pe aragaz pentru ca am fost cam neindemanatica in manevrare si nu vreti sa stiti ce mizerie a facut in caderea de la un metru si ceva pana la gresia din bucatarie.

Costa intre 30 si 50 de lei, depinde de unde este achizitionat.

gratarpentruflacara

Tigaia grill

O varianta ieftina, dar incape si si cea mai mica cantitate de alimente pe ea. Dimensiunea, da, acesta este, de fapt, singurul mare dezavantaj pe care il gasesc. Face destul de mult fum, dar nu ma deranjeaza asta, deschid geamul si gata. Probabil ca daca as fi avut una cu strat de teflon, nu se ardea atat de rau. Am avut si din asta, am pastrat-o si folosit-o ani de zile pana cand materialul s-a degradat si ardea tot ce puneam pe el. Nu se curata prea greu si se depoziteaza simplu, e numai o tigaie, nu ditamai gratarul.In ceea ce priveste pretul, am vazut on line pornind de la 77 de lei (teflonate, 26×26 cm), cele de fonta sunt cam 60 de lei in piata, dar eu  am facut o pasiune pentru minunea de tigaie grill de mai jos, de la Tefal care costa 209 lei. Se apropie deci de pretul unui gratar electric ieftin.

tigaiegrill

La Ikea, o varianta cu maner pliabil costa 44.99, complet demna de luat in calcul, mai ales ca dimensiunile sunt putin mai mari, adica 26x 36 cm. Au si din aceea fara maner pliabil, la pretul de 49.99 de lei, dimensiuni 28×28 cm. Am cumparat cateva cratite de la Ikea, le-am gasit la reducere acum multi ani si inca le folosesc cu drag, sunt foarte foarte bune.

grilla-tigaie-gratar-negru__0244258_PE383744_S4

Cam asta despre dilemele mele cu tigai/ gratare. Acum vine intrebarea: ce sa aleg? Sa fie si bun si sa fac si economie, normal. Inca sunt nehotarata.

Update 20 august: gata, l-am luat. Vi-l arat in actiune in povestea tigaii Ikea.

5 COMENTARII

  1. Diana aici 🙂 Cred că o să-ţi devin comentator fidel, de-acum încolo.
    Mamă cum bălesc şi eu la un grătar cum ai avut tu! Dar deh, deşi îmi pare ieftin, când banii nu-i ai, ţi se pare că-s preţul unei vile cochete cu piscină. Şi no. Îl trântesc în wishlist şi-l las să ruginească acolo.
    Grătar de aragaz am şi eu, îl urăsc. :)) Nici nu-l mai folosesc, l-am aruncat pe mobila din bucătărie, sus. Lăsam carnea de pui şi 2 ore să se facă şi tot mi se părea că are gust a crud. Acum na, mie-mi place carnea mai perpelită. 🙂
    Tigaie grill am avut şi din aia, chiar de la Tefal, dar în mulţi ani de folosinţă i-a sărit teflonul şi a cam ruginit, o folosesc să coc ardei sau vinete când am chef de câte o salată şi aromă de coptură prin perdele.

    Eh, grătar "cu două feţe" are maică-mea (dar nu prea l-a folosit) şi o colegă de serviciu care făcea şi ne aducea de ziua ei nişte chepţ' de pui şi nişte cefi di porc mi-nu-na-te! ea le făcea cu cele 2 părţi presate. Se rumenesc frumos şi nici nu trebuie să le întorci. Şi ies zemoase şi bune, dar bine făcute.
    Din câte ştiu, un grătar din ăla ar trebui să aibă 3 poziţii: 'sandwichmaker' (cum am zis mai sus), crăcănat la 180 de grade (aşa îl poţi folosi cum l-ai folosit şi pe al tău vechi, şi e suprafaţa mai mare dar din păcate nu pare a avea tăviţă de scurgere) şi… intermediar. Adică cele 2 feţe 'paralele' ca la sandwichmaker, dar cu ceva spaţiu între ele – ei, aşa să-l foloseşti pentru mici şi burgeri 🙂 ar arăta ca o paranteză pătrată, na: ] 😀 Votul meu merge către modelul acesta. A fost recent o promoţie în Lidl, nu cred că mai e, găseai tipul ăsta de grătar la 150 lei 🙂

    Offtopic: după ce mi-am scris jelania aia lungă ieri pe postarea ştii-tu-care, m-am trezit olea' mai responsabilă. Mi-am cumpărat de 10 lei 10 ciocănele de pui din care 5 le-am trântit în congelator şi 5 mi le-am făcut pe pat de sare la cuptor (ai făcut vreodată pui aşa? e demenţial!)…. pe care le-am halit. Fără pâine (wow!) şi cu salată (double wow!) de roşii şi castra, fără ceapă (boo! .. dar n-aveam). Şi acum pe seară am halimosit nişte pepene roşu. Şi nu prea-mi mai trebuie nimic (SUPER MEGA WOW!) 😀 Acu', cât m-o ţine…
    Offtopic2: ia să te caut pe Facebook. 🙂 Io mi-s aia cu nişte foci desenate la poza de profil. Că doar n-o să pun poze cu mine cât o balabustă 😀 Focile-s mai mişto.

    • Multumesc pentru sfaturile cu gratarul. Nu ma gandeam ca s-ar putea desface in 180 de grade si sa folsesti ambele parti, o sa caut sa ma interesez in legatura cu asta, ca e foarte buna ideea. Momentan, pe motiv de economie, inclin catre tigaie grill, aia mai lata de la ikea de exemplu pare ok si ieftina. o sa o pun pe maica=mea sa o studieze cand mai trece, ca e pensionara si are timp de umblat, nu ca un om al muncii.

      Masa ta…un deliciu. Felicitari!!! Sa te tina, da Doamne!! Puteai sa le prajesti si ieseau mai satioase…si ingrasau ca naiba'. Eu am mancat doua iaurturi azi ( mici) si o portie de pilaf cu legume si ceva pui ratacit si acum, pe seara, ca de obicei, simt ca imi vine sa ma impusc. as rontai si pietre, asa ca beau apa si fumez. Noroc ca sunt obosita ca un bou dupa jug, deci la 9 juma o sa fiu in pat. E o metoda bunicica si asta, stii?

      Pui pe pat de sare nu am facut niciodata asa. O sa incerc. Eu cumpa pulpe congelate de la Selgross, alea de la Cocorico sunt maxim 10 lei punga de un kil juma, foarte rentabile, din doua pungi gatesc pentru toata saptamana pentru al meu barbat care e mititel, dar mananca de ma mir unde incape. Asta apropo de chestii ieftine. Nu-s chiar asa de bune ca alea proaspete, dar langa un pilaf sau in supa merg la fix.
      Am adaugat focile 🙂 te imbratisez, o seara frumoasa!

      PS maine dimineata te fac publica. M-a impresionat enorm ce ai scris. Ti-am multumit?? O fac acum. Iti trebuie curaj, nu gluma, sa scrii toate lucrurile alea. La fel de mare ca ala pe care incerc eu sa mi-l strang sa arat lumii poze cu mine in costum de baie inainte si dupa. Tot pentru treaba cu motivatia.

  2. ohshitohshitohshit!

    Mă bucur (ba nu, nu mă bucur, cum naiba să mă bucur!) că te-ai regăsit în povestea mea, că ai rezonat cu ea, da' nu pricepeam eu cum adică să mă faci publică. Na c-am văzut în dimineaţa asta şi focile s-au pulverizat de spaimă! Ţi-am scris acolo pe cea mai recentă postare 😀
    Dap, mi-a trebuit curaj să le scriu, şi n-am avut şi nici n-aş fi avut vreodată curaj să le scriu pe blogul meu, de-aia m-am ascuns sub anonimat aici-şa, nu cred că e mai puţin credibil…. Sinceră să fiu, nu m-am simţit niciodată mai vulnerabilă. Prima reacţie a fost o Doamne, nu, nu, nu vreau să ştie lumea, dar apoi m-am gândit că poate ajută pe cineva să se mobilizeze, sau măcar să nu se simtă singur(ă).

    Aveam 112 kile cândva, săptămâna trecută, nu ştiu când. În dimineaţa asta, după, practic, o singură zi de autocontrol şi probabil şi de şoc 😀 cântarul mi-a zis 109,4. Nu mă plâng 🙂

LASA UN MESAJ

Please enter your comment!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Please enter your name here