Ca ne place sau nu, bucatareala face parte din viata noastra, a femeilor si pentru ca mintea nu ne este un almanah gastronomic, asa cum parea cea a mamelor noastre, in copilarie, apelam deseori, fie la caietul cu retete mostenire de familie, fie la vastele informatii pe care le ofera internetul. Totusi, se intampla din cand in cand surprinza neplacuta ca ceea ce preparam sa nu ne iasa, chiar daca am urmat o reteta recomandata si testata de multe alte gospodine. Iata cateva dintre cauzelele cele mai intalnite ale acestor insuccese, cauze care, odata inlaturate, iti vor asigura, doamna, rolul de masterchef al caminului tau.
Nu respecti reteta
O retea culinara contine, daca autorul a scris-o cu spirit de raspundere, indicatii esentiale pentru reusita preparatului. Ordinea adaugarii ingredientelor conteaza enorm, ca si timpul de procesare al lor. Sa bati albusurile 20 de minute pentru un pandispan sau sa adaugi galbenusurile si faina fara sa folosesti mixerul, amestecand de jos in sus nu este un moft, ci diferenta intre o prajitura delicoasa si un esec in bucatarie. Asigura-te ca ai o reteta buna si apoi respecta pasii pe care i-ai citit acolo cu sfintenie. E nevoie de multa munca si de ceva cunostinte legate de reactiile care se produc la combinarea diferitelor ingrediente ca sa iti permiti sa inovezi. Va veni si momentul acela, dar pana la el, ai rabdare!
Nu respecti timpul de gatire
In aceasta zona cel mai mare rol il au aparatele de bucatarie cu ajutorul carora iti desfasori talentele. La un astfel de cuptor electric incorporabil, excelent de altfel, timpul de gatire difera de un aragaz clasic, pe gaz, pentru ca in primul caz poti seta cu exactitate temperatura, iar in cel de-al doilea ai numai niste linii indicatoare. Multe dintre retele de pe internet, cand ajung la partea de coacere, incep cu “Se seteaza cuptorul pe X grade…”. Tu, fericita posesoare a unui cuptor de acum 15 ani, trebuie sa adaptezi timpul de gatire la temperatura pe care o poti obtine la tine in bucatarie, altfel ai nevoie de un noroc porcesc ca sa nu arzi…cam tot ce gatesti.
Si daca tot vorbim de electrocasnice, dati-mi voie sa va dau un sfat: cand vine momentul sa achizitionatii un aragaz nou, alegeti unul cum sunt cele de aici, dotat obligatoriu cu timer, pentru ca oricui i se poate intampla sa se ia cu alta treaba, cu o vecina care a sunat la usa sau cu un prieten care a apelat pe telefon – si de aici si pana la o mancare prea gatita este doar un pas. Chiar daca nu o ardeti, mancarea tinuta la cuptor prea multa vreme nu mai este la fel de buna: ingredientele se zdrobesc, se amesteca si in loc sa te bucuri de gustul individual al fiecaruia, pui in farfurie un fel de terci.
Nu respecti cantitatile
Ma omoara cu zile retetele culinare care dau indicatii exacte de genul “faina cat incape“. Frate, daca stiam cat incape mai cautam reteta de la bun inceput? Apreciez teribil si urmaresc fidel blogurile culinare care explica pas cu pas prepararea unui fel de mancare si dau cantitati exacte si pun si fotografii din timpul prepararii, inclusiv cu ingredientele. Un cartof poate avea 100 de grame sau 300, depinde de soi si de ce noroc ai avut sa iti puna ala in piata in sacosa. Asadar o reteta care precizeaza scurt si raspicat “se pun doi cartofi” pentru mine nu inseamna in nici un caz o reteta buna si clara.
Inlocuiesti ingredientele din reteta originala
Unele dintre ingredientele unei retete pot fi inlocuite si altele nu. Si asta este de apreciat, faptul ca autorul lor iti explica. De exemplu, daca reteta originala prevede smantana lichida pentru gatit, atunci clar nu o sa fie la fel de bun preparatul daca folosim smantana clasica (eventual putin acrita, ca asa am avut bafta sa o cumpram). Daca faci un cozonac cu lapte din ala cu 0.1 % grasime e ca si cum ai dauga apa chioara, nu te astepta sa fie devorat pe masa de Paste. O reteta de mancare chinezeaca nu va avea niciodata gustul de la mama ei daca nu folositi soia, ulei de susan sau alte ingrediente specifice. Si exemplele pot continua, dar cred ca ai inteles deja ideea.
Nu alegi ingrediente de calitate
De multe ori legumele sau fructele care, incretita si obosite, stau sa se strice prin frigider sau camara ajung in oala pentru o repriza de gatit economica. Nu e o nenorocire, dar, totusi, nu te amagi: faci economie in detrimentul gustului: nu poti sa compari savoarea lor cu a unora proaspete. Bunica mea, moldoveanca de langa Suceava, spunea mereu: pui pun, iese bun.
Nu gusti din mancare
O persoana care este bucatar de meserie stie sa puna condimente in mancare din ochi, pentru ca a facut-o de atat de multe ori incat a devenit aproape un automatism si, in plus, se aprovizioneaza cu ingrediente similare de fiecare data, luate de la aceiasi furnizori. O gospodina obisnuita are nevoie sa guste din mancare, pentru a sti daca mai este necesar sa adauge ceva. Sunt sigura ca ai intalnit cazuri de zahar mai putin dulce de la anumite firme sau de sare dietetica, din aceea recomandata pentru hipertensivi, care nu este la fel de…sarata. Pana si uleiurile sunt mai diluate sau mai concentrate, mai vascoase. Majoritatea condimentelor se pun in timpul gatitului, pentru a-si putea imprastia aromele in mancare, nu la final. Exceptie o face uneori sarea, mai ales in cazul ciorbelor, pentru ca sarea intareste carnea si pana cand aceasta ajunge sa fie fiarta, legumele ajung sa se zdrobeasca.
Nu faci lucrurile cu placere
Ok, nu spune nimeni ca trebuie sa ai orgasm la simpla intrare in bucatarie, dar daca gatesti atunci cand esti nervoasa risti pe de o parte sa te accidentezi (doar manuiesti cutitul pe acolo, nu?) sau sa uiti pasi importanti de care depinde succesul unei retete. In final nu te vei alege decat cu o mancare in cel mai bun caz mediocra si cu aceiasi nervi de la inceput.