Din motive de buget, rareori comand de la restaurante chinezesti, dar, cand o fac, favoritele mele sunt pachetelele de primavara. Mai des mi se intampla sa le cumpar congelate de la Lidl, au 3 sortimente, unul simplu (adica numai cu legume), altul cu legume si porc si ultimul cu legume si pui. O cutie cu 4 astfel de pachetele costa in jur de 7 lei – atunci cand nu le prinzi la promotie-si pot constitui cu succes o cina delicioasa. Nu e nevoie decat sa le lasi 20 de minute in cuptorul incins.
Zilele trecute m-am gandit ca as putea sa fac si eu acasa pachetele de primavara, nu e obligatoriu sa merg pana la Lidl ca sa le achiztionez. Retele pe care le-am gasit pe net nu m-au multumit intru totul: aveau ingrediente care mi s-au parut dificil de gasit pentru o gospodina careia ii vine ideea peste noapte si nu chiar ieftine (pachetelele de primavara clasice se fac cu foi de orez, taitei de orez si alte ingrediente specifice bucatariei chinezesti). Am modificat asadar reteta, folosind in majoritate componente pur romanesti, deci, daca doriti, puteti numi aceasta reteta placintele prajite cu carne de porc si legume, cred ca ar fi un pic mai aproape de adevar.
Experienta cu pachetele de primavara de la Lidl m-a invatat ca acestea se pot consuma atat ca gustare rece, cat si ca pranz sau cina, asa ca am decis sa pregatesc o cantitate mai mare. Sotul meu vine dimineata de la munca si este prea obosit sa incalzeasca un preparat, prefera sa manance ceva rapid, rece. Recomand totusi sa reduceti la jumatate cantitatile daca nu aveti o familie mare sau un superpofticios in ea, ca va plictitsiti sa tot rulati si coaceti/prajiti la pachetele.
Ingrediente pentru pachetele de primavara cu carne de porc (mi-au iesit circa 50 de bucati):
- un kg de carne tocata de porc
- 5 morcovi maricei
- 1 varza chinezeasca
- 3 cepe mari
- 3 pachete de foi de placinta
Mod de preparare pachetele de primavara cu carne de porc
Am calit carnea tocata si am lasat-o sa se raceasca complet. Am tocat la robotul de bucatarie morcoul si ceapa prin tocatorul mai mare, asa ca au iesit un fel de solzisori cam de dimensiunile unei unghii. Varza chinezeasca am taiat-o fasii cat am putut de subtiri.
Am amestecat legumele cu carnea tocata racita. Este important sa lasam ingredientele sa se raceasca si sa nu aiba foarte mult lichid pentru ca altfel foile se inmoaie prea tare si se rup. Citisem pe net ca nu este recomandat sa dam legumele pe razatoare (sau robot), ca lasa apa prea multa si e perfect adevarat. Data viitoare am sa le toc din cutit, acum am scurs lichidul din castron.
Am pregatit foile de placinta. Am folosit foi Bella pe care le-am taiat in doua pe lung. Pentru un pachetel este recomandat sa folositi o singura foaie, nu doua. La cele care mi s-au rupt pentru ca nu se dezlipeau bine una de alta, eu am folosit doua, dar nu a fost o idee buna: invelisul devine prea gros si nu se patrunde suficient peste tot. Unii recomanda sa se ude foile inainte, dar mi s-a parut prea mare riscul de rupere, asa ca nu am facut-o.
Se pune la capatul foii o lingura plina cu varf de umplutura si se ruleaza. Cand ajungem pe la mijlocul foii se indoaie marginile in interior si se continua rularea pana la capat. Ca sa lipiti capatul foiii de pachetelul rezultat se poate folosi ou, un amestec de apa cu amidon sau pur si simplu apa. Eu am folosit ou batut si s-a lipit foarte bine.
Pachetele astfel rezultate le-am asezat pe platouri unul langa altul, fara a le suprapune, sa sa nu se lipeasca intre ele. Am incercat in continuare doua variante: sa le coc si sa le prajesc.
Pentru coacere le-am pus in tava aragazului, tapetata in prealabil cu hartie de copt si le-am lasat 20 de minute in cuptorul incins in prealabil. Focul a fost mediu, dupa 10 min le-am intors pe partea celalata.
Pachetele prajite le-am facut in tigaie. Atentie, daca focul este mare nu retin ulei, dar se prajesc extraordinar de repede, trebuie sa stati la panda langa ele sa le intoarceti, ca le vedeti efectiv cum se inchid la culoare sub ochii vostri.
Personal, mi-a placut cu mult mai mult varianta prajita. Desi, recunosc, ar fi mai sanatoase cele coapte, nu au savoarea pe care mi-as fi dorit-o. Dureaza si mai mult, dar nu asta ar fi problema, ci faptul ca se simte gustul de foaie de placinta din comert, sunt crocante, dar sfaramicioase si usor seci. Pachetelele prajite insa sunt absolut delicioase. Daca le preferati mai moi, se pun intr-un vas cu capac pana se racesc si transpira singurele acolo inauntru, daca le vreti crocante, le lasati descoperite.
Se pot servi simple, calde sau reci, cu diverse sosuri. Sotul meu le-a mancat cu sos picant si nu se mai satura.