Practic in bucatarie

bucatarie-modernaVa povesteam intr-un articol anterior despre micile mele inventii legate de amenajari interioare, mai exact, ceasul de perete din bucatarie, care se intinde peste un sticker decorativ cu o harta a continentelor si dozatorul de servetele improvizat dintr-o cutie de pantofi.

Dincolo de mandria de a face ceva cu mana mea, de a produce lucruri care sa imi usureze cu ceva viata pe viitor, motivul pentru care ma preocupa amenajarea bucatariei este simplu: petrec prea mult timp acolo pentru a nu-mi pasa. In plus, in conditiile in care majoritatea dintre noi nu locuieste in case spatioase, cu liviguri in care sa poti intoarce masina, aranjarea spatiului din zona in care se gateste devine o necesitate, nu un lux, cum s-ar putea crede la prima vedere
Sigur, cazul fericit este sa poti apela, atat pentru idei de amenajari interioare in bucatarie cat si pentru executia propriu zisa, la specialisti si costurile respective se vor dovedi a fi, in timp nu foarte indelungat, niste bani investiti inteligent. Am vazut ca transformarea spatiului sub ochiul si mana atenta a expertului este absolut spectaculoasa, dar in cazul in care nu beneficiem de acesta, ce putem sa facem?

Exista doua paliere pe care trebuie sa actionezi:

  • aranjarea spatiului in mod util, practic
  • amenajarea in asa fel incat sa te simti bine in bucatarie

Partea practica se refera la compartimentare, la arta de a profita de fiecare centimetru de spatiu pe care il ai la dispozitie. Am vazut, de exemplu idei ingenioase apropo de montarea unor suporturi pentru capacele de oale, pe interiorul usii de la dulapurile de bucatarie sau suporturi pentru condimente prinse cu magnet chiar pe usa frigiderului, in asa fel incat sa le ai la indemana oricand. De asemenea, pentru ca praful sau aburii sau grasimea sa nu apara miseleste pe rafturi, se recomanda ca ele sa fie acoperite cu un strat de hartie. Eu, personal, folosesc in loc de hartie, tapet colorat pe care l-am gasit la reducere in HornBach candva si astfel, daca pun un pahar sau o oala uda, de exemplu, nu se strica. De schimbat in schimb de doua ori pe an, la curateniile generale clasice.

Partea estetica se refera la mici accesorii.

De exemplu niste perdelute colorate, care au rolul de a inveseli atmosfera, eventual inviora tocaria obosita a geamului (a mea nu este de lemn, dar multa vreme nu am avut termopan). Pentru ca bucataria proprie este portocaliu cu albastru, am cautat pana am gasit cu glorioasa suma de 6 lei o preche de perdelute alb cu portocaliu la un magazin second hand. Le-am atarnat la geam, desi nu il acopera de fapt, si le-am prins la mijloc cu niste inele pentru servete de masa. Efectul este nemaipomenit, recomand!