Mereu am zis ca, daca tot iti strici dieta, macar sa ti-o strici pentru ceva care merita, o chestie care iese din obisnuit. Pentru mine, care ies in oras rar spre din an in Paste, tentatiile culinare de genul acesta sunt destul de putine, dar si cand apar…e greu sa le rezisti si se dovedesc atat de placute, incat imi lipseste cu nerusinare orice urma de regret dupa comiterea infractiunii.
Cam asta mi s-a intamplat cu vreo doua saptamani in urma, cand, atrasa de renumele locatiei si de o binevoitoare invitatie, am trecut pragul restaurantului Costelaria.
De fapt, sunt doua restaurante cu acest nume in Bucuresti, unul in Calea Rahovei Nr.147-153, pe langa Palatul Bragadiru si altul pe Strada 11 Iunie Nr.75, in vecinatatea Parcului Carol.
Costelaria este cunoscuta pentru…coaste, normal. De porc, de berbecut sau de vitel, marinate si preparate dupa o reteta traditional braziliana si gatite pe gratar, apoi servite cu chipsuri din cartofi prajiti si ceapa rosie impreuna cu doua tipuri de sos. Practic, nu am vazut, cat am stat pe acolo, de la 12 si pana pe la 3, pe nimeni comandand altceva in restaurant. Normal, as spune, ca doar nu o sa te duci pana ca Costelarie ca sa mananci pizza, de exemplu, nu?
Interiorul e friguros si nu foarte luminos, dar cred ca asta a fost si intentia designerului care a pus in scena un cadru interesant cu iz medieval: podele, mese si scaune masive de lemn, decoratiuni metalice, amintind de armurile cavalerilor. Le-a fost de folos si arhitectura cladirii, e drept.
Daca vrei sa mananci la Costelarie in weekend, ori iti faci rezervare, ori mergi pe la 10 dimineata, pentru ca altfel nu ai sanse sa prinzi loc. Noi am ajuns intr-o duminica inainte de 12 si era plin numai pe sfert, dar cand am plecat, la ora 2 si ceva, nu gaseai nici o masa libera, iar a noastra era rezervata incepand cu ora 3. Acest lucru este valabil pentru oricare dintre cele doua sedii, ori la cel de langa Palatul Bragadiru ori la cel de langa Parcul Carol.
Despre meniu si preturi nu va spun foarte multe, pentru ca le puteti gasi intrand pe site-ul restaurantului. Important este insa de precizat faptul ca poti alege platouri de 1 persoana, 2 sau 4, cele mari sunt consistente, rentabile si din oricare se satura orice grup de mancaciosi. Iar ce nu termini, poti sa iei la pachet linistit, se practica.
Sosurile sunt de doua tipuri, unul rosu cu o aroma care aducea a scortisoara si care nu prea m-a innebunit, desi era relativ inedit si unul alb-rozaliu, cu iz de usturoi si de alte chestii pe care nu le-am putut identifica, dar pe care l-as fi mancat si gol pe paine de bun ce era.
Poti manca cu mana, toata lumea face asta, rar vezi vreun simandicos care incearca sa taie cu cutitul si furculita niste coaste destul de incomode pentru mancat elegant, iar la final primesti o farfurie cu apa si lamaie pentru clatit, semn ca da, mana trebuia folosita.
Exista si cateva mese afara, cand am mers noi, la final de aprilie, era prea frig ca sa stam in aer liber, dar deja de saptamana viitoare cred ca nu va mai fi o problema temperatura. Zona pare linistita, nu e deranjant sa mananci in strada, adica nu stai cu grija ca alti 10 se uita, in trecere, in gura ta.
Ce mi-a placut la Costelarie
- Specificul meniului este deosebit, decorul si atmosfera il sustine.
- Mi-au placut foarte mult chipsurile de cartofi, unele erau crocante, altele moi, numai bune de muiat in sos. Delicioase si muraturile, rar mi se intampla sa mananc muraturi bune la restaurant, asa cum fac eu acasa.
- Preturile nu sunt chilipiruri, dar nu sunt nici mari, pentru cantitatea de mancare pe care o primesti.
- Atitudinea foarte foarte amabila a ospatarilor.
Ce ar putea fi imbunatatit
- Coastele nu au fost foarte bine facute, chiar la o ora cu putina aglomeratie. Te cam chinuiai sa sfarteci la ele (desi la suprafata erau chiar putin arse, cum se vede si in fotografie), lucru pe care l-am sesizat si noi si cativa alti clienti de la o masa alaturata, despre care, din discutiile pe care le aveau cu ospatarii, am inteles ca sunt clienti mai vechi.
- Unele mese sunt cam inghesuite, risti sa ii dai un cot celui de la masa alaturata, noi am nimerit o locatie cam nefericita din punctul asta de vedere.
- Se asteapta destul de mult pana cand vine comanda. E de inteles daca te gandesti ca se face pe loc, dar daca iti e tare foame….ti se lungesc putin urechile.
- Exista o singura toaleta, iar daca localul e plin…posibil sa stai la coada. Dar este curata si spatioasa.