balcicDaca in prima parte a povestii mele am incercat sa va ofer o imagine de ansamblu a orasului, in cea de-a doua, aici de fata, vreau sa intru mai mult in amanunte. Am sa recunosc deschis ca, desi imi doream enorm sa vad Balcicul, cred ca nu este cu adevarat potrivit pentru o vacanta de o saptamana si ceea ce citisem pe mai multe site-uri este valabil: merge doar ca destinatie de weekend. Cel putin din punctul nostru de vedere asa a fost. Ne-a lipsit ideea de plaja larga, ne-au enervat copiii galagiosi din zona libera a plajei, aveam nevoie de liniste si o cautam cu insistenta.

Practic, fiecare vacanta e un schimb, nu cred ca le poti avea pe toate: noi am preferat linistea in detrimentul plajelor largi, deschise, cu nisip fin si apa curata. Nu a meritat schimbul. Marturisesc: puteam sa aleg mai bine de atat.

Balcicul asta, tare mi-am dorit sa il vizitez, sa il respir, sa fac parte din el. Mi-am implinit visul, dar ceea ce a dat farmec cu adevarat acestei vizite a fost mai ales faptul ca a fost prilejuita de luna de miere, nu locurile neaparat. Zonele de vizitat, gen Castelul Reginei si Gradina Botanica le puteam vedea si venind cu autobuzul dintr-o statiune din zona.

Dar hai sa o luam cu inceputul.

Banii

Am vrut sa plec pregatita, asa incat am cautat o casa deschimb valutar in Bucuresti. Am gasit doua din astea la Piata Romana, am ales-o pe cea mai avantajoasa si am schimbat in tara leva, la un curs de 2.36 lei pentru o leva ( la cealalta era 2.55) si am mai avut ceva euro la noi. Cursul de schimb in Balcic era similar (diferente destul de mici), putin mai avantajos sa schimbi din euro in leva, dar nu mult (1 eur =1.940 leva). case de schimb destule, am numarat pe putin patru in centru, plus cateva banci.
Cel mai bun curs il obtineai daca plateai cu cardul, asta am facut la un moment dat intr-un supermarket si acasa am constat ca s-a facut schimbul valutar in cont la 2.29 lei pentru o leva. Oricum, schimbul valutar nu reprezinta nici o problema, poti plati acolo in lei, leva sau euro, cash sau card in majoritatea locurilor.

Transportul

Pana acolo am mers cu autocarul, la costuri mici. In mod normal costa 25 de euro de persoana dus intors drumul pana pe litoralul bulgaresc (cel putin cu agentia cu care am mers noi), noi am platit 23 de euro, pentru ca am avut parte de reducere, cumparand si cazarea din acelasi loc. La plecare, e drept, am fost putin dezamagiti pentru ca am avut parte de un microbuz de 9 locuri in loc de autocar frumos si mare, dar macar am ajuns in numai patru ore la Balcic.

Pentru cei care merg cu masina, recomand drumul prin Giurgiu si Ruse, nu cel din Vama Veche, intrucat, din spusele soferului, cel din urma e mai lung cu aproape 100 de kilometri. Nu am vazut aglomeratie pe sosea (de fapt e si o bucata buna de autostrada), iar asfaltul, exceptand zona podului de peste Dunare pare destul de bun. Desi sunt suficiente indicatoare, eu, care sunt praf cu orientarea in spatiu, nu as pleca fara GPS.

Sa nu ai masina la dispozitie poate fi neplacut in vacanta, intrucat ratezi locuri in care ai fi vrut sa ajungi. Sigur, poti apela la autobuzele locale sau la taxi, dar trebuie sa existe traseee in sensul acesta la autobuze si sa te tina buzunarele pentru taxiuri. In cazul nostru, nu am ajuns la Ferma de midii Dalboka, despre care auzisem destule si nici la Cap Kaliakra. La ferma nu mergea nimic, iar hotelul ne putea pune la dispozitie microbuz pana la Kaliakra, dar ne lua dus intors (plus timp de asteptare), 95 de leva. daca am fi fost 8 persoane, capacitatea lui maxima, era mai mult decat rentabile, dar 95 de leva, adica aproximativ 220 de lei, era mult prea scump cat sa ni se para ca merita distractia.

Pana in Albena sau pana la locul de unde ne lua autocarul la intoarcere, in capatul celalalt al orasului, am ajuns cu autobuzul. costuri: 1 leva in oras si 2.5 leva pana la Albena – de persoana. Biletul se ia la urcare de la sofer, orarul curselor spre Albena le aveti mai jos, valabil de luni pana sambata, duminica sunt numai 4 sau 5 curse, nu am notat orarul, dar au ei grija sa il actualizeze dimineata pe panou. Nu am vazut curse si catre Nisipurile de Aur sau alte statiuni.

balcic2

Cazarea

Am stat la un hotel destul de scump, Helios se numeste, situat pe plaja publica din Balcic. Sunt trei hoteluri care se bucura de aceasta pozitie si al nostru era cel ami aratos, si pe dinauntru si pe dinafara. Din acest motiv, desi am facut de prin ianuarie rezervarea, nu am beneficiat de early booking, pentru ca nu oferea reduceri de nici un fel. Era oricum plin din primavara si pana toamna tarziu, majoritatea turistilor fiind nordici. Cazarea a costat 19 euro de persoana pe noapte, fara nici un fel de masa, nici macar mic dejun. Destul de scump, as aprecia eu, avand in vedere ca un hotel decent, situat aproape de plaja, in Albena (unde am stat pe vremuri) ar fi costat 32 de euro cu sistem all inclusive sau altul, 24 de euro cu demipensiune.

balcic1 balcic3 balcic4

Camera era spatioasa, avea o vedere partiala la mare (toate camerele duble au la fel, vedere directa – numai studiourile cu doua camere, care erau mai scumpe), dar soarele batea in balcon inca dianinte de 8 dimineata si ardea destul de tare, fortandu-ne asadar sa ne bem cafeaua si sa o pornim pe plaja devreme. In plus, era exact in marginea statiunii, asa ca pana la locul de imbarcare in autocar am mers pe jos 2 kilometri la dus, tarand dupa noi un super bagaj (la intoarcere am descoperit autobuzul. Pe viitor am sa tin minte ca de vederea la mare ma bucuram fix 30 de minute pe zi, la cafea.

balcic6

Totusi, trebuie sa recunosc, personalul super amabil, vorbitor de engleza la nivel foarte bun. Din cauza ca era plin hotelul, a trebuit sa asteptam 3 ore pana cand ne-au cazat, la ora 13.00, asa ca degeaba am ajuns mai devreme in statiune. cearsafuri schibate la 4 zile , prosoape la 2, flori intr-un pahar pe masa, consumabile (sapun, sampon) alimentate permanent.

hotel balcic
hotelul vazut de pe plaja

Plajele

Cum am mai spus, era o singura plaja publica, cu free zone, adica in care nu platesti pentru sezlong (intre 8 si 20 de leva pe zi/ 2 sezlonguri si o umbrela). Noi am stat cu prosopul direct pe nisip, nu era chiar cearsaf langa cearsaf, dar totusi, destul de aglomerat si galagios. Pe plaja nu am avut linistea pe care ne-o doream, mai bine ne-am simtit la plaja anul trecut, la final de mai, in Eforie Nord. Nisipul nu era foarte fin, apa nu foarte curata. Limba de beton care marcheaza portul, cu macaralele lui albastre, strica si ultima speranta de peisaj. Pe la pranz, zgomotul se estompa: copiii cu parintii si bunicii aferenti se duceau la masa si somn, iar tu, turist dornic de liniste, reuseai sa auzi numai marea si vantul care flutura umbrelele. Reuseai sa iti auzi gandurile cu pretul de a te praji ca un ou ochi in tigaie. Cum spuneam si mai sus, renunti la una pentru alta.

balcic

Mai erau plaje mici, palme de loc cu acces limitat la mare, cum e cea de la castel si acolo se platea de asemenea sezlongul si umbrela.

balcic

balcic

balcic8
plaja de la castel

Pentru comparatie, ne-am dus si in Albena in vizita o zi. Free zone pe plaja era mult mai mare, foarte libera si linistita, apa mult mai curata. Ne declaram incantati pe loc. La intoarcere am mers pe jos din Albena pana la Balcic, pe faleza, cam 8 kilometri distanta, pret de 2 ore si ceva, cu tot cu pauze de odihna. Parea departe….abia vezi in zare cealalta statiune, dar facea si drumul asta parte din planul meu de mentinere a greutatii, avand in vedere ca in concediul asta nu m-am mai tinut de nici o dieta. Am avut cinci zone cu obstacole, din care doua mai greu de trecut, am escaladat peste bucati mari de calcar prabusite din munte. Ca rasplata am gasit pe la jumatatea distantei o palma de plaja (nu exagerez, nu cred ca avea mai mult de doi metri patrati), unde ne-am jucat de-a Laguna albastra, balacindu-ne goi pusca. Luna de miere, da??

balcic9
faleza Albena Balcic

Mancarea

Am plecat de acasa decisi sa imbinam rasfatul cu economia cum stiam noi mai bine. Am facut-o mancand o masa la terasele de pe faleza si una cumparand de la supermarket diverse chestii, de la pate de ficat, la placinte. Cu aceste economii, am reusit sa dam gata in concediu in total 1500 de lei in sase zile, din care numai vreo 200 de lei au fost pe suveniruri pentru noi si pentru cei de acasa.

Mancarea e mai scumpa ca la noi, indiferent ca o mananci de la supermarket sau la o bodega draguta. Cel mai modest pranz pentru doua persoane, cu supa, omleta, lipie, pizza saracacioasa si bere la draft a costat cam 35 de leva (80 de lei) si cel mai scump 55 de leva (130 de lei).

Mancarea nu ne-a impresionat in mod deosebit si asta fara sa fim pretentiosi. Poate ca ar fi trebuit sa incerc pestele, in loc sa fiu traditionalista si sa aleg chestii clasice, gen pizza sau gratar. Eu nu sunt asa mare amatoare de peste, asa ca am mancat numai niste hamsii. 5 leva portia, era super mare ( am avut o groaza de dat la pisici), dar cam neprajiti pestisorii cu pricina, deloc crocanti. Pizza avea cam peste tot aluatul subtire si era mica si saracacioasa. Gratarul nu se face pe gratar cu carbuni, ci pe un fel de grill electric, care, oricat ar incerca, nu reuseste sa ii dea gustul acela specific.

balcic10

Au niste condimente specifice pe care le pun si in carnati si in chiftele, care mie, personal nu mi-au placut, iar mititeii efectiv nu i-am putut manca, aveau o consistenta de burger din ala congelat din supermarket; i-am dat la pisici, care si ele au stat pe ganduri serios, inainte ca foamea sa le invinga. Imi amintesc ca scria cineva pe un forum ca nu trebuie sa comanzi mititei la bulgari decat daca ai in zona o pisica sau un caine ca sa te ajute cu masa. Am avut.

pisici la balcic

balcic
mititei prosti, 1.5 leva bucata

Supa lor rece de iaurt cu marar si castraveti, Tarator, mi s-a parut o zeama lunga si fara prea mare arome, singura ei calitate fiind ca era racoritoare. Macar costa numai 3 leva. Culmea este ca aproape la acelasi pret am gasit si ciorba de burta care a fost decenta totusi, ma asteptam la mult mai rau. La noi cirba de burta este cea mai scumpa dintre ciorbe.

Supa rece Tarator
Supa rece Tarator

Lipia cu usturoi era bunicica, mai aveau si varianta cu cascaval, pretul varia intre 3 si 3.5 leva, dar nu se poate spune ca m-am omorat dupa ea, am mancat unele mult mai bune in Bucuresti. Si din nou, va rog sa ma credeti ca nu sunt o fitoasa la mancare, ca daca eram nu ajungeam la 112 kilograme.

balcic12
lipie cu usturoi si cu cascaval- 2 portii in imagine, 7 leva (16 lei)

Totusi, ca sa fiu corecta, am mancat la celebrul restaurant Ariciul o pizza destul de buna la 10 leva (25 de lei), un mix grill de 22 de leva ( fara salata si cartofi, numai carnea la pretul asta).

balcic13 balcic14 balcic

Paine unsa cu unt si usturoi si putin prajita. Buuuuna!!

balcic15
Mr SF al meu si Misha, patronul de la Ariciul

Mai jos vedeti o portie de miel cu cartofi si cascaval, gatit in vas de caramida, la Doi Cocosi – foarte bun, recomand, 18 leva portia, dar maricica.

balcic17

balcic16

In doua dintre seri am mancat la Terasa Lotos, in fata hotelului cu acelasi nume. Mancarea decenta, patronul si ospatarii super simpatici. Ultimii mai ales amestecau intr-un mod delicios romana cu engleza, franceza si germana, incercand sa iti faca pe plac. Ne-am amuzat si ne-am simtit foarte bine acolo. Preturile, dintre cele mai mici din statiune. Locatia, deloc luxoasa, dar extrem de agreabila, cu marea l ao aruncatura de bat, scaunele si bancile albe, fetele de masa cu ancore. Practic e locul in care ne-am simtit cel mai bine. Am inteles ca daca esti cazat la hotel ai si 10% reducere la nota de plata.

balcic18

balcic19
snitel vienez
balcic20
lipie cu usturoi
balcic21
vin rosu bulgaresc varsat, 12 leva litrul, un fel de Merlot, decent
balcic22
dupa masa…

Alte preturi mai puteti vedea in fotografiile de mai jos

balcic

 

balcic

In general, am observat ca majoritatea incearca sa te pacaleasca discret, macar cat de cat. Nu mult, mici ciupeli: in prima seara am platit beri la draft mari si ne-au adus mici, in a doua seara am platit mustarul dublu fata de cat era precizat in meniu. Sunt doar niste exemple, nu le-am lasat sa ne strice vacanta. Dar vi le spun si voua, ca sa fie imaginea completa.

Ce am mai gasit/cumparat

In general, si la supermarketurile lor (am gasit 3 in statiune) si la terase, preturi in medie cu 25% mai mari ca la noi si la mancare si la bautura.

balcic

  • apa minerala Devin 1.5 litri la supermarket – 2.1 leva
  • apa plata bulgareasca cu gust clar de apa de la chiuveta – 0.57 leva 1.5 litri. Era si mai scumpa de atat, noi am incercat-o pe asta o data, oricum am baut mai multa bere decat apa, doar era concediu!!!
  • bere locala ( Kamenita, Zagorka) la supermarket – 2.90 leva
  • bere draft 500 ml la terase- 2.5-3 leva
  • 0.2 leva o felie de paine la terasa
  • intre 1 si 7 leva cutiile cu rahat (140-300g) cu diferite arome. Cel scump, bun; cel ieftin, banal.
  • vodka bulgareasca la terasa, 50g, 2.5 leva
  • berea de import ( Stella, Becks) la terasa – 3.5 leva
  • magnetii de frigider – 1-2 leva
  • tricourile- intre 10 si 15 leva
  • tigari 4.5-5.5 leva, in functie de marca. Nu am gasit decat o singura marca mentolate, tigari normale, nu slim.
  • rachiu de trandafiri, sticluta de 200 ml, 10 leva peste tot, in afara de supermarket unde era 8 leva
  • coca-cola la 2 litri, 2.4 leva la supermarket
  • sucuri la 0.5 litri la buticurile de pe faleza – 1.5 leva in Balcic, 3 leva in Albena.
  • intrare la Castel 5 leva de persoana, la gradina Botanica 7 leva de persoana. Daca esti atent, poti sa treci din gradina direct la Castel fara sa se prinda paznicii si faci economie, noi am trecut din greseala, desi aveam biletele cumparate in buzunar.

Sapunuri si creme

Incantata, absolut incantata!! Am cumparat un unt de corp cu aroma de trandafir albi, o consistenta delicata si fina, miros superb, 6 leva (14 lei) 400 de grame – foarte rentabil. Erau si mai ieftine de atat. Sapunuri de trandafiri care parfumeaza intreaga baie, de la supermarket cele mai ieftine, 2.4 leva bucata de 60 de grame (5.5 lei), merita fiecare banut. Crema de maini, de la 1 pana la 3 leva, foarte bun raport calitate pret. Din astea am luat si pentru acasa, bune de suveniruri, practice si rentabile, recomand cu caldura.

Cam asta a fost, am desertat sacul cu informatii. Am scris cam tot ce imi notasem sau mi-am amintit.

Sa nu ma intelegeti gresit: mi-a placut enorm luna mea de miere. Atmosfera a fost romantica si serile linistite, doar plaja era galagioasa. Insa, daca ar fi sa o iau de la capat, as alege…altfel. Voi alege altfel la anul. Ce, parca nu poti face din fiecare vacanta o luna de miere?

11 COMENTARII

  1. Noi am avut pachet all inclusive. Pentru 2 persoane am dat 911 lei, cu 4 nopti. Transportul separat, adica încă 200 de lei.

    All inclusive la ei inseamna mancare/ bautura/ sejlong la piscina/ la mare. Lucrurile se schimbau din 2 in 2 zile.
    Ideea e ca, daca aveti ocazia sa luati allinclusive, luati. Financiar iesiti foarte bine. In afara de suveniruri chiar n-am avut ce sa cheltuim. Ne-au asigurat tot.

  2. Si noua, mai ales eu, ne place sa combinam lucrurile, sa economisesc daca se poate fara prea mare efort, asadar informatiile tale imi sunt de mare ajutor. Da, vreau sa vad Balcicul, m-a fermecat Alice Nastase cu povestile ei. 🙂
    Ma duc acum cu gandul la Terasa Lotus, comand un vin, rapane pane. Cheers for love!
    Ma bucur pentru implinirea ta, multi ani fericiti, plini de nebunie frumoasa si dragoste din belsug!

    • Multumesc, Mihaela draga. merita vazut balcicul, un weekend acolo e ideal pentru incarcarea bateriilor. Trei ani am visat la el, uite ca nu degeaba. S-a terminat prea repede, dar mi-a lasat amintiri dragi. Te imbratisez1

  3. Eu îmi amintesc că am mâncat bine în Balcic, fructele de mare erau destul de ieftine acolo comparativ cu alte țări și bine preparate, la fel și mâncarea pe bază de carne de pui. Mai ieftin ca la noi nu este, mie oricum nu mi s-a părut nicăieri mâncarea mai convenabilă și mai bună ca în România.
    Cum zicea cineva mai sus, cred că varianta all inclusive este de preferat atunci când mergem în vacanță, pentru că foarte mulți bani se duc pe mâncare. Îmi amintesc de o vacanță în Grecia unde am dat vreo 500 lei pe transport și cazare și peste 1000 lei pe mâncare. Și nici nu m-am săturat cum trebuie, unde mai pui că mâncarea era sub orice critică, gen fast food, însă foarte scumpă.

    Am zâmbit pe sub mustăți când am auzit de bălăceala aceea :D.

    • Exact asta spune si proaspatul meu sot despre mancarea din Romania. noi nu ne innebunim nici dupa peste in general, nici dupa fructele de mare, suntem destul de traditionalisti. mai e chestie si de gusturi pana la urma. Dar, oricum, sa stii ca m-am gandit la tine in fiecare seara cand ma plimbam pe faleza pe la restaurante. Ba chiar am printat o bucata din articolul tau despre Balcic si Florin al meu a citit in autocar, la dus (el nu are treaba cu calculatorul deloc) .

      balaceala: priceless 😉

LASA UN MESAJ

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord