La ce sa fim atenti cand cumparam un gratar electric pentru acasa.

gratar electricDragii mei, asa cum am promis, revin cu detalii despre gratarul electric cumparat cu voucherul emag. M-am grabit sa il folosesc atat pentru ca mi-l dorisem enorm, cat si pentru ca, dupa cum v-am spus, am inceput de o saptamana aproape dieta si imi era dor de o friptura la gratar.

Inainte sa fac achizitia am executat un adevarat studiu de piata, impulsionata de ideea ca avand voucherul despre care v-am vorbit, cu o valoare destul de mare, nu trebuia sa ma zgarcesc, ci sa cumpar exact produsul cel mai bun, cel care mi se parea cel mai performant si durabil. E tare placut sa alegi in aceste conditii !
Ce cautam de fapt : un gratar electric suficient de mare cat sa pot sa fac pe el o cantitate apreciabila, avand in vedere ca, indiferent cat ar fi de usor de folosit, prefer sa imi ocup timpul liber altfel decat gatind, asa ca o fac o data, maxim de doua ori pe saptamana. De asemenea important era sa aiba si putere mare, tot pe criterii de preparat repede. Imi faceau cu ochiul mai ales variantele cu placi suprapuse, ca niste sand-wich maker-uri mai mari, imi lasase o cititoare un comentariu in care le lauda si imi intrase in cap ideea, dar din ce vazusem p piata nu eram prea multumita de designul unor asemenea produse, toate imi pareau destul de fragile, gata sa se dezintegreze daca nu umblai cu destula atentie.
 In final am gasit la eMAG gratarul care intrunea cea mai mare parte din asteptari. E vorba de modelul de gratar electric Russell Hobbs Entertaining. V-as da si link catre el, dar intre timp produsul nu se mai afla pe stoc, asa ca am facut trimitere numai catre categoria gratare, poate reapare. La eMAG il gasiti sub denumirea Gratar electric cu plita Russell Hobbs 18603-56.
gratar electric

Am dat pe el 343 de lei, adia dublu fata de cat m-ar fi costat un gratar electric  Zelmer, cum am mai avut si care m-a tinut cam 3 ani de folosire intensa. Ceea ce mi-a placut maxim a fost faptul ca are si plita normala si o parte cu placi suprapuse, adica mai mult decat in visul meu. 🙂

 

Daca as fi scris acest articol dupa prima utilizare, as fi spus ca am facut o afacere bunicica, dar nu asa de buna cum speram. Initial l-am pus la treaba cu doua tipuri de carne: piept de pui pentru mine si ceafa de porc pentru domnul sot. A doua oara, dupa ce capatasem experienta, am probat din nou piept de pui plus niste pulpe dezosate si am devenit cu adevarat incantata de gratar, pe masura ce am descoperit mai multe legate de timpul de preparare si pregatirea carnii, grosimea ideala a bucatii taiate in asa fel incat sa iasa o masa delicioasa.
gratar electric
Avantaje:
  • Toate celelalte gratare existente pe piata au fie grill simplu, fie grill si plac suprapuse, fie grill simplu si plita, dar nici unul nu are toate cele 3 optiunile. Russell Hobbs Entertaining le are. Acesta a fost de fapt argumentul care m-a convins sa il cumpar.
  • Are putere mare, 2100W, asa incat in 10 minute maxim ( in manual scrie 5-6 minute, dar daca iti place carnea mai facuta, nu e valabil) e gata fripturica
  • Are suprafata mare, poti gati o cantitate apreciabila dintr-un foc. In manual scris ca ies 10 portii, dar cred ca sunt portii pentru copii. In realitate ies patru portii mari de carne, suficient de mari incatsa nu mai mananci si garnitura la aceeasi masa, ci numai salata.
  • Materialul este bun, aluneca, nu se prinde.
  • Nu scoate fum deloc, doar un fel de abur cu parfum imbietor.
  • Control variabil al temperaturii independent pentru fiecare sectiune, cea de grill si cea de plita.
  • Indicator luminos de alimentare si temperatura.
  • Gratarul canalizeaza grăsimea într-o tavita de scurgere separata, mica si usor de spalat. Este extre, dar extrem de utila. In manual scrie ca gatind cu acest gratar inlaturi pana la 42 % din grasime. Deci, ideal pentru dieta.
  • Are o balama flexibila la partea de grill a gratarului pentru prepararea alimentelor extra groase. In ciuda acestei balamale, asa cum veti vedea la partea de dezavantaje, nu recomand felii de carne prea groase. Totusi, trebuie sa recunosc: carnea gatita pe grilul suprapus iese cu o crusta imbietoare, are un gust splendid, nu te saturi mancand. Recomand asocierea cu salata verde, nu este numai gustos, dar si sanatos, chiar recomandabil pentru cei aflati la dieta, datorita continutului scazut de grasime.
Iata si o fotografie comparativa, cu carne preparata pe grillul suprapus a gratarului si pe plita. Bucatile din cele doua farfurii au stat exact acelasi timp pe gratar, dar grilul suprapus le-a gatit mai bine (farfuria din stanga)

gratar electric

 

Dezavantaje :
  • Placile gratarului nu sunt detasabile, asa incat, dupa ce termini de gatit si vrei sa le curati, trebuie sa o faci cu un servetel umed sau o carpa, nu poti baga gratarul in chiuveta, asa incat spalatul devine o operatiune mai dificila si consumatoare de timp. Noroc ca materialul din care este facut se curata foarte foarte usor. Dar partea cu spalatul este cel mai mare dezavantaj al acestui gratar.
  • Nu are capac, in afara partii de grill-uri suprapuse, asa incat stropeste in jur, dar e drept, nu prea mult.
  • Placile de grill suprapus nu se pot prinde ca sa stranga in mijloc carnea. Sandwich-makerul meu are un fel de agatatoare care tine placile stanse, asa incat ceea ce pui inauntru se preseaza si prinde o crusta delicioasa. La Russell Hobbs, daca vrei carnea sa se preseze, faci munca manuala, si nu cu mana libera, pur si simplu, ci acoperita cu un prosop sau cu o manusa de bucautarie, pentru ca partera de deasupra este foarte fierbinte, nu poti tine mana pe ea decat la margine de tot. Totusi, daca nu tai carnea in felii foarte groase sau o bati putin, aceasta problema dispare si nu mai este nevoie sa tii placa de deasupra presata. Cred ca ar fi nevoie de presiune cu mana daca ai face sanwich-uri calde de exemplu.
Ce am gresit la prima utilizare:
  • Partea de grill suprapus mi-a cam uscat carnea de porc, nu am fost incantata cum a iesit. As fi zis ca este carnea de vina, o fi fost prea slaba, desi era totusi ceafaceafa, dar am facut o bucata si pe partea de plita, iar aceea a iesit ca la carte : suculenta, deloc inecacioasa, un deliciu ! In mod cert am taiat-o prea gros si, ca sa se faca si la mijloc, am tinut-o prea mult pe gratar. Asta a uscat-o.

Ca o concluzie…daca as lua-o de la capat, nu stiu sigur, dar cred ca as face aceeasi achizitie. Toate recenziile pe care le-am citit despre el sunt redactate numai in termeni laudativi, iar gratarul asta nu are numai puncte bune. Nu spun ca produsul este prost, ca as exagera. Este performant, numai ca din punctul meu de vedere dezavantajul major este cel al spalatului dificil, despre care v-am povestit mai sus, iar acesta egaleaza avantajul de a avea o carne gatita minunat, cu un gust absolut desavarsit, daca se prepara corect. Nu sunt sigura, m-as gandi serios daca nu cumva e mai bine sa cumpar tot modelul meu vechi, Zelmer, cu capac, adica similar cu acela de mai jos. E adevarat ca Zelmer nu e cine stie ce firma, dar isi face treaba multumitor, chiar daca nu are parte de grill suprapus. In plus, as da numai vreo 170 de lei pe el, adica la jumatate de pret fata de Russell Hobbs si as folosi altfel diferenta de bani.

gratar electric zelmer, mai ieftin
gratar electric zelmer, mai ieftin

V-am povestit toate acestea in speranta ca voi oferi detalii suficiente, cat eu nu am gasit nicaieri, cat sa va faceti o idee corecta despre gratarul electric de acest tip. In final, va las cu o prezentare video a aparatului cu pricina, de pe canalul YouTube al producatorului Russell Hobbs. Daca veti cauta, veti mai gasi si un videoclip, tot pe YouTube, insa va alegeti numai cu filmarea (e drept, detaliata si lamuritoare), ca de vorbit, vorbeste unu’ in rusa si numai el stie ce spune acolo, ca subtitrare nu are.