Dragii mei, asa cum am promis, revin cu detalii despre gratarul electric cumparat cu voucherul emag. M-am grabit sa il folosesc atat pentru ca mi-l dorisem enorm, cat si pentru ca, dupa cum v-am spus, am inceput de o saptamana aproape dieta si imi era dor de o friptura la gratar.

Am dat pe el 343 de lei, adia dublu fata de cat m-ar fi costat un gratar electric Zelmer, cum am mai avut si care m-a tinut cam 3 ani de folosire intensa. Ceea ce mi-a placut maxim a fost faptul ca are si plita normala si o parte cu placi suprapuse, adica mai mult decat in visul meu. 🙂

- Toate celelalte gratare existente pe piata au fie grill simplu, fie grill si plac suprapuse, fie grill simplu si plita, dar nici unul nu are toate cele 3 optiunile. Russell Hobbs Entertaining le are. Acesta a fost de fapt argumentul care m-a convins sa il cumpar.
- Are putere mare, 2100W, asa incat in 10 minute maxim ( in manual scrie 5-6 minute, dar daca iti place carnea mai facuta, nu e valabil) e gata fripturica
- Are suprafata mare, poti gati o cantitate apreciabila dintr-un foc. In manual scris ca ies 10 portii, dar cred ca sunt portii pentru copii. In realitate ies patru portii mari de carne, suficient de mari incatsa nu mai mananci si garnitura la aceeasi masa, ci numai salata.
- Materialul este bun, aluneca, nu se prinde.
- Nu scoate fum deloc, doar un fel de abur cu parfum imbietor.
- Control variabil al temperaturii independent pentru fiecare sectiune, cea de grill si cea de plita.
- Indicator luminos de alimentare si temperatura.
- Gratarul canalizeaza grăsimea într-o tavita de scurgere separata, mica si usor de spalat. Este extre, dar extrem de utila. In manual scrie ca gatind cu acest gratar inlaturi pana la 42 % din grasime. Deci, ideal pentru dieta.
- Are o balama flexibila la partea de grill a gratarului pentru prepararea alimentelor extra groase. In ciuda acestei balamale, asa cum veti vedea la partea de dezavantaje, nu recomand felii de carne prea groase. Totusi, trebuie sa recunosc: carnea gatita pe grilul suprapus iese cu o crusta imbietoare, are un gust splendid, nu te saturi mancand. Recomand asocierea cu salata verde, nu este numai gustos, dar si sanatos, chiar recomandabil pentru cei aflati la dieta, datorita continutului scazut de grasime.
- Placile gratarului nu sunt detasabile, asa incat, dupa ce termini de gatit si vrei sa le curati, trebuie sa o faci cu un servetel umed sau o carpa, nu poti baga gratarul in chiuveta, asa incat spalatul devine o operatiune mai dificila si consumatoare de timp. Noroc ca materialul din care este facut se curata foarte foarte usor. Dar partea cu spalatul este cel mai mare dezavantaj al acestui gratar.
- Nu are capac, in afara partii de grill-uri suprapuse, asa incat stropeste in jur, dar e drept, nu prea mult.
- Placile de grill suprapus nu se pot prinde ca sa stranga in mijloc carnea. Sandwich-makerul meu are un fel de agatatoare care tine placile stanse, asa incat ceea ce pui inauntru se preseaza si prinde o crusta delicioasa. La Russell Hobbs, daca vrei carnea sa se preseze, faci munca manuala, si nu cu mana libera, pur si simplu, ci acoperita cu un prosop sau cu o manusa de bucautarie, pentru ca partera de deasupra este foarte fierbinte, nu poti tine mana pe ea decat la margine de tot. Totusi, daca nu tai carnea in felii foarte groase sau o bati putin, aceasta problema dispare si nu mai este nevoie sa tii placa de deasupra presata. Cred ca ar fi nevoie de presiune cu mana daca ai face sanwich-uri calde de exemplu.
- Partea de grill suprapus mi-a cam uscat carnea de porc, nu am fost incantata cum a iesit. As fi zis ca este carnea de vina, o fi fost prea slaba, desi era totusi ceafaceafa, dar am facut o bucata si pe partea de plita, iar aceea a iesit ca la carte : suculenta, deloc inecacioasa, un deliciu ! In mod cert am taiat-o prea gros si, ca sa se faca si la mijloc, am tinut-o prea mult pe gratar. Asta a uscat-o.
Ca o concluzie…daca as lua-o de la capat, nu stiu sigur, dar cred ca as face aceeasi achizitie. Toate recenziile pe care le-am citit despre el sunt redactate numai in termeni laudativi, iar gratarul asta nu are numai puncte bune. Nu spun ca produsul este prost, ca as exagera. Este performant, numai ca din punctul meu de vedere dezavantajul major este cel al spalatului dificil, despre care v-am povestit mai sus, iar acesta egaleaza avantajul de a avea o carne gatita minunat, cu un gust absolut desavarsit, daca se prepara corect. Nu sunt sigura, m-as gandi serios daca nu cumva e mai bine sa cumpar tot modelul meu vechi, Zelmer, cu capac, adica similar cu acela de mai jos. E adevarat ca Zelmer nu e cine stie ce firma, dar isi face treaba multumitor, chiar daca nu are parte de grill suprapus. In plus, as da numai vreo 170 de lei pe el, adica la jumatate de pret fata de Russell Hobbs si as folosi altfel diferenta de bani.

V-am povestit toate acestea in speranta ca voi oferi detalii suficiente, cat eu nu am gasit nicaieri, cat sa va faceti o idee corecta despre gratarul electric de acest tip. In final, va las cu o prezentare video a aparatului cu pricina, de pe canalul YouTube al producatorului Russell Hobbs. Daca veti cauta, veti mai gasi si un videoclip, tot pe YouTube, insa va alegeti numai cu filmarea (e drept, detaliata si lamuritoare), ca de vorbit, vorbeste unu’ in rusa si numai el stie ce spune acolo, ca subtitrare nu are.