Aseara, cum era duminica, potrivit obiceiului pe care il pastram de mai bine de doi ani, am facut paine, eu si sotul meu. Nu va imaginati o scena de genul celei din Postasul suna intotdeauna de doua ori, aia in care Jack Nicholson o fericeste pe Jessica Lange pe masa de bucatarie plina de faina (si masa si Jessica). Trecand peste fantasticul situatiei, ca tocmai citeam pe Daily Cotcodac ca nici o femeie din lume nu ar arunca pe jos mancarea la care a muncit ore intregi, revin la subiect ca sa va spun ca nu, la noi nu a fost deloc asa.
Scena e mult mai casnica, spre banal: se iau ingredientele din camara, se masoara cu spirit de raspundere si se toarna cu toata atentia cuvenita unui proces de mare finete, in masina de paine, dragilor. Ca ne-am modernizat, ce vreti! De doi ani facem cel putin saptamanal paine la agregatul cu pricina si in casa se dezlantuie cu o senzualitate salbatica aroma coptului, un parfum mai tare decat orice orgasm din lumea asta. Sau cel putin asa il percep eu, care, de facut sex am mai facut, de trei luni incoace, dar gurita pe paine nu am mai pus-o, ca minunatul aliment este cumplit aducator de calorii si, in consecinta, de sunculita santoasa pe solduri, fund si alte zone cat de cat erogene.
Sa nu va imaginati ca o sa dezbat pe marginea teoriei aleia cu viata de cuplu care zice-se ca a intrat intr-o curba descendenta daca nu iti mai vine sa arunci pe jos cu oale si cratite intr-o veselie (fata de care care smaltul de pe respectivele e rasuflat si interiorul ceramic supraevaluat), ca sa eliberezi un loc pe care cat de cat sa te sprijini in cadrul actiunii, ca daca merg pe varianta da, nu ne mai vine, o sa credeti sa sunt baba si daca spun ca nu, o sa ziceti ca ma laud.
Nu, eu vreau sa va povestesc despre cat e de supertare sa ai acasa o masina de paine. La care, la o adica, poti sa faci si paine, si gogosi, ba chiar ci cozonac. Ce simplu este de utilizat cand ti-ai plastifiat retetele si le-ai agatat de un raft in bucatarie! Ce economie de timp si efort se produce de sarbatori, cand poti sa iti vezi linistita de tocatul legumelor pentru salata de boeuf, in timp ce minunatia iti framanta temeinic aluatul de cozonac. Si ma opresc aici, ca na, am devenit lirica. De la amintirea atator mancaruri mi se trage, sa stiti. Ca sa devin la loc practica, am sa va spun ca am luat-o de Black Friday, cel mai tare eveniment in materie de reduceri pe care il stiu.
Asa cum stiti, din majoritatea punctelor de vedere sunt o femeie absolut banala. Clasica. Cu metehnele clasice, genul ala care desface un fir in paispe si tot i se pare ca trebuia sa o faca in douas’opt, ca poate i-ar fi iesit rezultatul pe care il voia. Impresionabila pana la umezeala maxima la filmele romantice, cateii flocosi si balele de copiii mici, daca nu zbiara. Singurul motiv pentru care nu sunt cicalitoare este ca scriu mult si ma descarc asa, altfel as sta cu gura pe capul bietului meu barbat pana s-ar gandi de zece ori inainte sa ma ia cu acte. Pasionata de reduceri pana la obsesie. Pe astea le urmaresc ca un copoi de vanatoare bine instruit. De la second-handurile din cartier, unde ma stiu vanzatoarele si ma informeaza, ca un client serios si aducator de profit ce sunt, cand mai baga marfa noua, ca sa fiu pe faza si sa nu pierd nimic si pana la revistele cu oferte de la hypermarketuri, care imi dau satisfactii vizuale mai ceva ca Neckermanul pe vremea lui Ceausescu si pe care le analizez cu mai mare atentie decat un popa Bibilia. Stiu cand se apropie sezonul de reduceri la imbracaminte, ce magazine on line au preturi bune la orice lucru pe care l-as putea cumpara in viata asta si celelalte doua imediat urmatoare. Ca sa nu va mai spun ca stiu de pe acum cand este cand este Black Friday 2015
Masina de paine a fost primul lucru pe care eu Mr SF l-am cumparat impreuna, deci mai are si valoare sentimentala. Ne-am mutat in septembrie, in noiembrie am pus-o de-o cumparatura on line. Si dupa aia am pus pe mine vreo 20 de kile prin locurile esentiale. Dupa Black Friday ala, postasul poate sa sune de cate ori vrea el, ca eu fac paine la masina. Si nu, nu sunt bucatareasa buna, dracia asta munceste de una singura fara sa aiba nevoie de mari indicatii.