Sosul de soia – esential in mancarea chinezeasca

Era o vreme cand auzind de soia, tranteam necugetata un bleah…atat eram de indragostita de carne. Pui, porc, vita, curcan…carne sa fie. Mi-am schimbat parerea in momentul in care am descoperit sosul de soia, extras din sus-numita planta…si mi-am reconsiderat toate parerile, mai ales ca el este cel care da mancarurilor chinezesti gustul acela specific si absolut magnific.

Sosul de soia este unul din cele mai batrane condimente din lume. Produs si folosit de  mii de ani, initial in China, raspandit apoi in intreaga Asie, ulterior a patruns usor-usor in Europa (si nu numai), mai ales de cand bucataria chinezeasca si japoneza au capatat amploare si apreciere pe aceste meleaguri. Cu gust intens si sarat si o culoare ciocolatie, sosul de soia are miraculosul rol de a intesifica gustul natural al ingredientelor in timpul gatitului, a le fragezi. El se naste din boabe de soia, care se lasa la fermentat si se amesteca in diferite proportii cu apa, sare sau grau, orez, melasa.

 

Exista multe tipuri de sos de soia, in functie de modul in care este produs si de tara de provenienta: China, Taiwan, Japan, Korea, Indonesia, Vietnam, Burma si altele. Totusi, diferentele (uneori) pot fi destul de subtile pentru un consumator obisnuit sau pentru o gospodina clasica, si, oricat ma incerca, nu  vom reusi sa fim toti masterchefi. Asa incat am sa ma limitez  in a va prezenta variantele cele mai intalnite pe piata din Romania, care sunt cele de provenienta chinezeasca. Vorbim despre

 

  • sos de soia proaspat, light – este un sos mai subtire si mai sarat. datorita faptului ca este mai deschis la culoare nu va schimba foarte mult culoarea preparatului, dar va oferi un gust distinct, inconfundabiul. Este facut din prima presa a boabelor de soia (de aceea se numeste fresh soy sauce) si se poate folosi atat in timpul prepararii mancarurilor cat si dupa, pe parcursul mesei, pentru un plus de gust
  • sos de soia dark – este un sos de soia mai gros si mai inchis la culoare, avand la baza sosul light de care am vorbit anterior, dar lasat la maturat. In procesul de productie i se adauga melasa si colorant alimentar caramel. Paritcularitatea acestui tip de sos (care este si favoritul meu)  este faptul ca isi desface aromele in timpul gatitului, influentat de caldura, motiv pentru care se foloseste mai rar dupa gatit, pentru a da culoare preparatului si mai des in timpul pregatirii.
Sosul de soia a fost introdus in Japonia de catre calugarii budisti undeva in jurul secolului al VII-lea. El se numeste ( generaly speaking) shōyu (醤油 shōyu) si poate fi de mai multe feluri, care se disting dupa ingredientele adaugate boabelor de soia fermentate initial, in special grau sau orez.
  • koikuchi – cea mai populara baza de sos de soia japonez, cu soia si grau
  • usukuchi – o varianta varietate mai deschisa la culoare si mai sarata decat koikuchi. Culoarea mai deschisa se datoareaza componentei de lichid dulce, obtinut din orez fermentat
  • tamari – varietate mai inchisa la culoare si mai bogata in
    savoare decat koikuchi. Nu contine grau aproape deloc si este cel mai apropiat  de sosul de soia clasic, chinezesc). Poate fi folosit de catre persoanele cu intoleranta la gluten.
  • shiro – este un sos foarte deschis la culoare (shiro inseamna
    alb in japoneza). Este un sos ce contine mai mult grau decat soia, de
    unde reulta si gustul mai dulce, respctiv culoarea mai deschisa.
  • saishikomi – un sos dulce si inchis la culoare.
Studiile arata ca sosul de soia ( varianta dark) contine de 10 ori mai multi antioxidanti decat
vinul rosu si contribuie la prevenirea prevenirea bolilor cardiovasculare.
Este bogat in acid lactic si are proprietati anti-alergice.  Continutul de sare este mare, undeva intre 14–18%.
Studiile arata ca urmatoarele informatii nutritionale pentru 100 ml se sos de soia :

 

  • 60 de calorii
  • Grasimi: 0.1 g
  • Carbohidrati: 5.57 g
  • Fibre: 0.8 g
  • Proteine: 10.51 g
  • Sodiu: 6 g

Puteti gasi sos de soia la preturi intre 4 si 20 de lei in hypermarket, eu il prefer pe cel luat direct din magazinele chinezesti.

LASA UN MESAJ

Please enter your comment!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Please enter your name here