Asa cum va povesteam zilele trecute, pe parcursul celor 4 saptamani de dieta am gatit in mod normal aproape, dar am incercat sa fac feluri de mancare dupa care nu ma omor. Si nu ma omor (da stiu, sunt o norocoasa) dupa orice care contine cacao, motiv pentru care Mr Sf s-a putut rasfata cu ciocolata dupa pofta inimii fara nici cea mai mica remuscare sau grija ca imi face pofta.
Chiar saptamana trecuta i-am aplicat dragutului meu viitor sot un tort cu crema de cacao extrem de simplu si mai ales economic pe care ma grabesc sa vi-l recomand si voua.
Pentru ca inainte de Craciun nu am avut concediu nici o zi, nu am apucat sa fac cozonaci, am apelat la varianta cea mai simpla: am cumparat de la Carrefour. Greseala majora a fost sa apelez la cei marca proprie a magazinului, situati ca pret intre 6 si 10 lei (cei mai ieftini cu rahat, cei mai scumpi cu cacao si crema de nuci), mai ales ca se inghesuia lumea nevoie mare la ei, m-am gandit ca stiu astia toti ceva de ii cumpara cu atata foc. Cand i-am taiat, am constatat nimeni nu stia nimic, era evident ca nu prea trecusera umpluturile respective pe acolo, cel cu rahat avea, fara nici un pic de exagerare) intr-o felie intreaga, o bucata de rahat cat unghia de la degetul meu mic – cand e taiata din carne. Nu am reusit sa ii mancam deci pe respectivii, asa ca i-am bagat in congelator inainte de a se usca prea tare, cu gandul ca ii folosesc eu prin ianuarie, cand o sa ne fie pofta de ceva dulce. Zis si facut.
Am decongelat un cozonacel si l-am taiat in felii de vreo 3 cm grosime, 6 la numar. Capetele le-am aruncat, desi presupun ca ar fi putut fi folosite si ele, insiropate bine, dar mie mi s-au parut uscate ca iasca. Am asezat doua felii una langa alta intr-o tava dreptunghiulara si le-am insiropat cu coca-cola in care am pus si cateva lingurite de esenta de rom. Poate fi folosit orice fel de suc sau chiar cafea, eu asta am avut la indemana. Deasupra feliilor am pus un strat de crema pentru prajituri de la Dr Oetker (foto – praful care se gaseste la plic se amesteca in prealabil cu lapte si zahar, eu am mai plus in plus si o jumatate de pachet de unt. Un plic este suficient pentru un tortulet ca in imaginea de sus).
Am cladit asa trei straturi a cate doua de felii de cozonac, repetand insiroparea. Intre ele, fireste, crema, cu care, de altfel, am si acoperit tortuletul. Me SF s-a declarat foarte incantat si a mancat din el trei zile cate o portie dubla. 🙂 Eu am reusit sa ma abtin fara efort, pentru ca, asa cum v-am mai spus, nu sunt fan cacao. Da, la asta ma puteti invidia, niciodata nu poftesc la ciocolata. Dar compensez cu toate celelalte.
Toata distractia a costat in jur de 8 lei (crema – 3 lei, jumatate de pachet de unt – 2.5 lei, 250 ml lapte -1 leu, 4 linguri zahar, un pahar mare de suc) asa ca il consider un dulce economic si bun. Fireste, daca eram cine stie ce bucatareasa, faceam eu singura crema, fara sa folosesc ingredinte de la plic, dar nu m-am complicat, ca ieseam mai costisitor si ca bani si ca timp. Asa, in 10 minute gata tortul si am avut, in plus satisfactia ca am gasit o modalitate ieftina si eficienta de a folosi cozonacul ala cu totul nefericit ales.