In momentul in care decidem sa scapam de povara kilogramelor in plus, ne angajam la o serie importanta de schimbari in alimentatie. Sub impulsul dat astfel, corpul isi modifica aspectul incet-incet si batalia pare, cel putin pe termen scurt, castigata. Totusi, cu cat mai mari sunt restrictiile in alimentatie pe perioada dietei, cu atat mai frustrat va iesi organismul din ea si cu atat mai insetat de acumulare se va arata in clipa in care primeste alimentele de care fusese, o perioada, lipsit. Si atunci cu viteza luminii te intorci de unde ai plecat si eventual mai adaugi si alte cateva kilograme, asa, ca pentru zile negre. 🙁
O dieta sanatoasa si incununata de succes cu adevarat este aceea care se transforma in stil de viata. Nu, nu spun ca ar trebui sa mananci piept de pui la gratar si iaurt degresat pana la pensie, ci doar sa inveti sa respecti niste reguli generale. Ele nu te vor slabi, dar se vor constitui ca un adjuvant, in asa fel incat sa iti permiti, din cand in cand, sa te si rasfeti, fara sa iti fie frica sa te urci pe cantar a doua zi. Ideea este, pana la urma, ca nu trebuie sa iti refuzi momentele de rasfat, inclusiv alimentar, ci doar sa te feresti, la modul general, de excese.
Respectand cele cateva sfaturi simple de mai jos, nu doar ca vei rezolva o gramada de probleme, cum ar fi aceasta, dar iti vei imbunatati considerabil calitatea vietii.
Consumul de fibre
Fibrele alimentare au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal. Deficitul acestora poate cauza constipatie, hemoroizi si duce la cresterea valorilor colesterolului si a glucozei din sange. Cateva dintre alimentele cele mai bogate in fibre sunt: taratele (porumb, grau, orez, ovaz), avocado, dovleceii, conopida, broccoli, varza, humusul.
Alimentele care au continut ridicat de fibre nu doar ca se vor digera bine, dar, in tranzitul lor, vor antrena si alte reziduri, astfel incat iti vei detoxifica organismul. Pentru perioadele in care nu poti consuma fibre sau cele cu meniu incarcat (cum sunt perioadele de sarbatori), ai nevoie de un ajutor suplimentar pentru digestie. Poti sa il incerci pe cel de aici, am auzit numai lucruri bune despre el.
Consumul de lichide
Cand vorbim de consum de lichide, nu ne referim la orice lichide. In categoria lichidelor recomandate nu intra cafeaua, sucurile acidulate si cu zahar, ci doar apa sau ceaiurile de plante neindulcite. Apa este esentiala pentru mentinerea sanatatii organismului, intrucat contribuie la eliminarea toxinelor, transporta substantele nutritive la celule si, in acelasi timp, hidrateaza. Necesarul de lichide al unei persoane depinde de mai multi factori: greutate, sex, temperatura in care isi petrece timpul. Se estimeaza, la modul general, ca barbatii ar trebui sa consume aproximativ 3 litri de apa pe zi, iar femeile aproximativ 2.2 litri de apa pe zi.
Respectarea programului de somn
De spre acest lucru am mai vorbit si cu alte ocazii: odihna suficienta te va ajuta sa ai rezultate mai bune cam la orice ti-ai putea propune, inclusiv la mentinerea unei greutati optime sau la efortul de a pierde kilogramele in plus. Starea de oboseala va face ca tentatiile sa fie mult mai greu de infruntat de catre un organism deja stresat de lipsa de odihna. Si nu doar vointa este afectata, ci si metabolismul, intrucat corpul incearca sa compenseze ceea ce nu primeste prin somn, eventual sa caute resurse de energie suplimentara. Dincolo de dieta, se contureaza aceeasi idee: daca dormi prea putin, ai tendinta de a compensa asta mancand prea mult.
Evitarea consumului de alimente grele seara
In cazul in care masa de seara este bogata, organismul va incepe digestia exact in momentul in care tu il pui in stare de repaos. Practic, e ca si cum, conducand masina, ai apasa si pedala de aceleratie si cea de frana in acelasi timp. O sa te trezesti ca nici nu digeri bine, nici nu te odihnesti corespunzator, asa ca o sa te ingrasi si o sa fii mereu obosit.
Asocierea corecta a alimentelor
Despre asocierea corecta a alimentelor, se pot scrie volume intregi, ideea este insa simpla de tot: unele asocieri te ajuta la digestie (si slabit), altele te ingreuneaza si ingrasa. Chiar daca nu te afli in lupta cu kilogramele in plus, asocierile corecte iti vor da o stare de bine generala, pentru ca organismul nu mai munceste atat de mult sa proceseze ceea ce ii oferi ca hrana.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute reguli in asocierea alimentelor:
- grasimile nu se combina cu proteine sau cu alimente bogate in amidon.
- cea mai cunoscuta, combinatie de alimente este cea constituita de carne+legume (dar intre aceste legume nu trebuie sa includem si cartoful, asa incat uitati de clasica friptura cu cartofi prajiti).
- fructele nu se combina cu alte categorii de alimente, ele se consuma ca masa principala sau gustare, niciodata pe post de desert
- laptele se consuma intotdeauna gol