Consumul de ceai si beneficiile sale pentru sanatate

ceasca de ceai musetelSi ceaiul si cafeaua se consuma atat dimineata, la micul dejun, cat si in cursul zilei, amandoua au un gust placut si nu ingrasa, dimpotriva, iti dau energie si te pot ajuta la slabit.

Studiile au aratat ca un consum moderat de cafea previne cancerul de ficat si diabetul de tip 2, in timp ce acela de ceai are un efect protector asupra inimii. Tot cafeaua creste senzatia de satietate, combate depresia si celulita, in timp ce ceaiul (in special cel verde, ca acesta de aici) te ajuta la eliminarea kilogramelor in plus. Asadar, ce ar trebui să bem?

China, de exemplu, este cunoscuta pentru consumul sau mare de ceai, acesta fiind considerat unul dintre principalele ingrediente pentru a trai mult si sanatos. Marea Britanie are, de asemenea, o veche traditie in consumul de ceai, practic fiecare englez, de la mic la mare, il agreaza, incepand cu Regina Elisabeta a II-a, despre care se spune ca prefera sortimentul Earl Grey, servit zilnic la ora 5 dupa amiaza. Totusi, un studiu citat de ziarul The Telegraph in 2015 arata ca aceeasi englezi tind sa petreaca din ce in ce mai mult timp in cafenele si sa inlocuiasca vechiul ceai cu cafea, ceea ce arata ca exista in lume un fel de rivalitate intre aceste doua bauturi si razboiul este departe de a fi castigat defintiv de catre vreuna dintre parti.

La noi in tara, cafeaua este, de departe, mult mai raspandita decat ceaiul, se consuma mai mult si mai des. Romanii prefera un gust mai puternic, cum este cel al cafelei, nu au nici cultura si nici obisnuinta savurarii unei cesti cu infuzie delicata, cum este acest ceai de hibiscus, de exemplu, ale carui proprietati curative au fost dovedite stiintific.

frunze de ceai

Haideti sa trecem in revista dintre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai:

  • ceaiul contine antioxidanti naturali, care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, implicati in aparitia si dezvoltarea mai multor boli, cum ar fi cancerul, ateroscleroza, bolile cardiovasculare) si responsabili de imbatranirea prematura a celulelor corpului. Acesti antioxidanti sustin buna circulatie a sangelui si astfel reduc riscul de  infarct miocardic si accident vascular cerebral, ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
  • ceaiul, in special cel verde, ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale si la elimnarea kilogramelor in plus. Studiile arata ca persoanele care beau ceai in mod regulat au indici mai mici de masa corporala. In plus, temperatura ridicata a ceaiului ajuta la arderea caloriilor.

ceasca de ceai

  • Ceaiurile sunt niste antibacteriene naturale pentru gura si dinti
  • Ceaiul contribuie la prevenirea aparitiei cariilor dentare si la reducerea depunerilor de tartru
  • Baut după mesa, ceai ajuta la o mai buna digestie, in special in cazul consumului de carne si grasimi
  • Ceaiul (din nou, in special cel verde) imbunatateste funcția hepatica pentru ca previne depunerile de grăsime din ficat. De asemenea, ajuta ficatul sa elimine mai repede alcoolul. Specialistii afirma ca, dupa cateva pahare de vin, o cana de ceai poate fi de mare ajutor pentru organism
  • Consumul de ceai (negru) a fost asociat cu o incidenta redusa a bolilor de inima si a mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare.
  • Ceaiul (de hibiscus) imbunatateste starea psihica, previne depresia si anxietatea, intrucat stimuleaza eliberarea de endorfine, cele care ne dau starea de fericire.
  • Ceaiul (de menta) se pare ca ar calma durerile de cap, in timp ce o ceasca de ceai de tei este folosita ca sedativ usor, motiv pentru care se recomanda sa se bea cu 30 de minute inainte de culcarede cei care sufera de tulburari de somn