gogoasaA mai trecut o luna si iata, se face curand un an intreg de cand am inceput dieta si, mai mult decat atat, am demarat eforturile de a-mi schimba stilul de viata. Luna noiembrie mi-a adus doar mentinerea mult dorita la o greutate la care arat mai mult a femeie decat a locomotiva, lucru pe care il gasesc multumitor, mai ales ca am avut micile mele momente de rasfat. Mentinerea este cu atat mai importanta pentru mine cu cat iata, am intrat in decembrie si ne pregatim de sarbatorile de iarna, care aduc odata cu ele nu numai cadouri sub brad, ci, daca nu suntem atenti, cadouri mai putin dorite, pe solduri sau talie.

Important atunci cand hotarasti sa duci un stil de viata sanatos nu este, dupa parerea mea, sa renunti la ceea ce reclamele de la televizor numesc, atat de simpatic, micile placeri ale vietii. Important este sa reinveti atat sa gatesti, cat si sa te hranesti. Sunt lucruri pe care le poti manca in cantitati mai mari, gen fructe si legume proaspete si lucruri cu care doar te rasfeti, din cand in cand. Dar acelea sa fie alese cu grija, in asa fel incat sa iti mangaie paiplele gustative si sa iti dea satisfactia mult dorita. Sa spuna creierului tau ca viata nu inasemna un sir nesfarsit de restrictii, ci unul de mici bucurii.

Iata, sa luam ca exemplu painea si cozonacul, ca tot se apropie Craciunul. Imi placea cozonacul pe vremea cand nu eram la dieta….si imi place la fel de mult si acum. La fel si painea proaspata, mai ales cea cu seminte, o stiti? Le-am evitat pe amandoua luni de zile, dar realitatea este ca nimic nu se compara cu mirosul care se raspandeste in casa atunci cand in cuptor se rumeneste aluatul si nu am de gand sa imi refuz aceasta bucurie de sarbatori. Sau in restul vietii mele de aici inainte. Invat inca sa imi controlez poftele, sa actionez cu moderatie in tot ceea ce tine de alimentatie, iar asta imi permite sa fiu mai putin restrictiva la alimentele consumate.
Invat sa inlocuiesc cantitatea cu calitatea, mai ales de cand am descoperit pagina de Facebook SaPreparamSavuros. Pare ciudat sa vorbesc despre o asemenea pagina dupa dieta indelungata pe care am urmat-o, dar adevarul este ca formula magica pe care am invatat-o anul acesta este: Putin, dar bun!

Sa tii dieta nu inseamna sa te feresti de calorii ca dracu’ de tamaie, ci sa mananci controlat, lucruri bune si sanatoase, in cantitati moderate. iar pentru mentinerea motivatiei, ca sa iti amintesti ca viata merita traita, sa iti permiti, cand si cand, un mic rasfat culinar, asa cum pare aceasta reteta cozonac cu cacao pe care clar am sa o incerc de Craciun.
reteta-cozonac
Trebuie sa va spun ca la mine in familie femeile aveau multe talente, insa aproape nici una nu era prea mare specialista la prepararea aluatului, fie ca era vorba de paine, cozonac, gogosi sau prajituri, asa incat nu prea am avut de unde sa invat. Iar produsele de cumparat nu au niciodata, dar niciodata, gustul acela magic al copilariei. Va suna cunoscut?
sapreparamsavuros
 Comunitatea de delicii coapte Sa Preparam Savuros isi propune sa adune fanii aluaturilor de tot felul care, impreuna cu editorii, sa contribuie la crearea unei carte de bucate speciale pentru produse coapte, sa stranga, in acelasi loc, toate trucurile menite sa transforme orice gospodina obisnuita intr-un veritabil masterchef.
Sub sloganul „Coacem impreuna – simplu, relaxant, delicios” se aduna, asadar, toti cei care nu au stiut niciodata cum sa faci aluat in asa fel incat el sa iasa pufos, sau sa capete, la coacere, o crusta crocanta delicioasa, dar si cei care stiau si voiau sa impartaseasca secretele bucatariei si cu ceilalti.
Fiind o comunitate, nu o simpla pagina de internet, cei care se inscriu pot oricand schimba idei pe marginea retetei preferate, cere si da sfaturi, participa la concursuri sau evenimente. Va invit, asadar, sa va inscrieti si voi, nu de alta, dar ca sa nu va aud ulterior ca nu v-a iesit cozonacul de Craciun, ca zau, nu veti avea nici o scuza!

8 COMENTARII

  1. eu am gasit sa imi fac micile placeri ale vietii din altceva decat mancare, si sa ma tin strict de 3 mese. Da, cele mai nasoale la mine sunt gustarile, mai ales ca nu le contorizam 😀
    Asa am mancat si cozonac, ca pranz si cina :)))

    In rest, ai scris atatea faine despre alimentatie, incat sa fiu lenesa si tot slabesc mancand.

    • Da, cam asta e ideea: cozonac ca pranz/cina…si nu mai asociezi cu minic. In felul asta chiar titi permiti cate o placere. La mine gustarile nu erau o problema, ci mesel mari…si tarziii…dar mai ales mari….cu cate o paine si jumatate pe langa mancare. asta in timpurile "bune"

LASA UN MESAJ

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord