Unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand te afli la dieta este…sa nu te simti ca la dieta. Oricum te marginalizezi singur evitand orice iesire care are ca accesoriu ceva bun de mancat sau baut sau, in cazurile cele mai fericite, participi din cand in cand, cu pretul unei vointe de fier mentinute prin scrasnete de dinti numai de tine auzite.
Partea asta cu vointa este mai grea decat dresura de lei, daca ma intrebati pe mine, e drept ca nu am dresat unul niciodata, dar imi biciuiesc cu succes nervii cu abtineri si asta de aproape opt luni de zile, in plus detin imaginatie peste media pe cap de locuitor al planetei, asa ca imi permit comparatia.

 

Revenind insa la ideea initiala, unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand te afli la dieta este…sa nu te simti ca la dieta. Pe acest principiu de ceva vreme aprelucrez de zor retete, le iau, le modific, le adaptez si le transform in varianta lor dietetica. Nu pot sa mananac numai piept de pui cu salata, asta imi e clar, mi-a pofta de mancare clasica, gatita.

De curand am facut deci ardei umpluti, asa de lipsisti de grasime incat nu am reusit sa imi conving sotul sa manance din ei decat o data. A fost un dulce cand a declarat ca nu a mancat ca sa imi pastreze mie mai multi, sa am mancare pe saturate, dar stiam eu bine adevarul. Daca la chiftelutele dietetice despre a caror preparare va povesteam aici am avut succes inclusiv la el pentru ca le-a scufundat in mustar din belsug, cu ardeii nu a mai avut ce face, pentru ca a refuzat sa ii manance cu smantana (de altfel nici sarmalutele nu le mananca in aceasta combinatie care mie mi se pare delicioasa).

Ce inseamna ardei umpluti dietetici? Inseamna ca am pus ochii la magazin pe o bucata de carne de pulpa de vita fara pic de grasime si am cerut sa mi-o toace. Avea putin peste un kilogram. La asta am adaugat legumele tocate marunt: 4 morcovi, 4 cepe, 2 ardei, 2 legaturi de patrunjel, 3 oua si un plic de condimente pentru carne tocata de la Galeo ( favoritele mele). Combinatia asta am amestecat-o si am umplut ardeii. Mi-au iesit 18 ardei potriviti si inca mi-a mai ramas compozitie. Cum nu mai aveam ardei, am pus ce era in plus intr-o pungura si am bagat-o in congelator, cu gandul ca o sa fac niste perisoare candva. Legumele nu au fost calite, nu am pus pic de ulei si nici orez. Dupa ce am asezat ardeii in tava,  am stropit totul cu suc de rosii si am adaugat apa ca sa aiba in ce sa fiarba.

ardei-umpluti

Cum au iesit?

Ca sa fiu sincera sunt aici doua puncte de vedere de luat in considerare:

  • pentru cei care sunt obisnuiti cu mancare normala, cu ceva grasime care sa dea gust, nu au fost cine stie ce acesti ardei, dovada sotul meu, care i-a cam evitat
  • pentru cei aflati la dieta, sunt absolut magnifici!!!!! Gustul de carne se amesteca cu cel de ardei, este mancare si este mancare clasica gatita, dupa ce am fript pui pe gratar de cred ca am terminat o crescatorie. Ai sentimentul ala ca esti si tu om normal, ca mananci ca oamenii normali. Suna poate ciudat, dar asa cum am spus, dieta tinuta pe termen lung te marginalizeaza intr-un fel aparte. Nu ca nu ar merita, pana la urma.

In concluzie, desi nu are prea mare legatura in mod direct cu reteta de ardei umpluti de mai sus: cred din ce in ce mai mult in dieta care se transforma in stil de viata. Nu imi imaginam ca voi ajunge sa gandesc asa, nu speram ca voi reusi pe termen atat de lung sa fiu consecventa. Imi dau seama acum ca ideea asta de termen lung este singura care desparte, de fapt, succesul de esec, ca unul dintre marile secrete ale slabitului este consecventa in ansamblu, a la long, chiar daca din cand in cand mai scapi in tentatii. E uman si firesc, pana la urma, sa mai si trisezi din cand in cand. O sa va povestesc zilele astea si care sunt metodele pe care le-am gasit eu pentru a trisa fara prea mari repercusiuni.

 

4 COMENTARII

    • Ioana, nu se face la fel de repede ca aceea de pui, e drept. I-am tinut cam 2 ore in total ( fara cuptorul incins in prealabil), pana a scazut cam la jumatate lichidul din jurul lor ( pusesem cat aproape ii acoperea cum stateau ei cuminti in picioare).

  1. Multumim de idee.

    O alta idee din experienta mea: adauga putin vin la fiert, pe langa sucul de rosii. Alcoolul se evapora inaintea apei, asa ca va ramane ceva aroma si va fragezi carnea. Habar nu am daca caloriile din vin sunt toate in alcool sau mai raman.
    In plus, ok, acu e vara si cald, dar iarna recomand facuti si cu carne de porc. Stiu ca e mai grasa, dar putina grasime e utila mai ales cand e frig/facem efort afara. Ca sport dupa, iarna recomand iesit la dezapezit scara blocului:)

LASA UN MESAJ

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord