Doamnele si domisoarele care se straduiesc sa ajunga la o silueta frumoasa stiu ca uneori stransul din dinti si efortul de vointa nu sunt suficiente cand vorbim de cura de slabire, mai ales daca realitatea inconjuratoare ne apare, din ce in ce mai mult, plina de stres si tentatiile culinare te ataca la tot pasul. O mana de ajutor este, asadar, oricand binevenita, mai ales ca uneori, pentru a ajunge la greutatea dorita sunt necesare luni de efort. Am trecut prin aceasta poveste eu insami, am tinut dieta timp de un an de zile, asadar stiu exact ce spun si mai stiu cat de important este sa nu fii singur in lupta impotriva kilogramelor in plus.
Ajutoarele acestea pot veni sub forma prietenilor care sa ne sustina, a aparatelor care ne ajuta sa consumam calorii si sa ne tonifiem corpul sau a alimentelor care accelereaza metabolismul si intensifica arderile. Unul dintre aceste ajutoare in cura de slabire este ghimbirul.
Comercializat in hypermarket sub forma clasica de buchetele cu aspect neregulat si culoare albicioasa, ghimbirul ori te lasa rece, ori te cucereste de la prima degustare, spun marii bucatari. O sa spuneti ca e chestie de gust si ati avea dreptate, dar e mare pacat pentru cei care nu agreeaza aroma ghimbirului, intrucat proprietatile sale il fac un adevarat doctor al casei, mai ales acolo unde se gateste mult si se mananca pe masura. Pe langa faptul ca poate fi folosit in bucatarie la aromatizarea prajiturilor, turtei dulci sau placintelor cu mar sau dovleac, a supelor reci si calde, sub forma de ceai ghimbirul are efecte excelente in combaterea indigestiei, a migrenelor si a racelilor. Dincolo de placere, consumul de ghimbir este, cum spuneam, si un adevarat aliat pentru doamnele care incearca sa slabeasca sau sa isi mentina silueta supla si, de altfel, de mare ajutor pentru toti cei care doresc sa usureze munca de digestie a organismului, de exemplu dupa mesele imbelsugate de sarbatori. Cercetarile au aratat faptul ca ghimbirul ajuta la eliberarea enzimelor din procesul de digestie, accelereaza metabolismul, stimuleaza arderile, calmeaza gazele (ca si ceaiul de salvie) si durerile abdominale.
Poti include ghimbirul in alimentatia ta folosind fie radacina proaspata, data prin razatoare, fie pudra de ghimbir pe care o gasesti, de asemenea, comercializata in marile magazine. Pentru un ceai aromat poti sa tai in bucatele mici o parte din radacina de aproximativ 2 centimetri si sa o fierbi 10 minute in 200-250 de ml de apa sau, si mai simplu, sa il cumperi deja deshidratat, eventul in combinatie cu bucati de mar, musetel sau scortisoara. Dupa parerea mea amestecul de mai sus reprezinta alegerea perfecta pentru serile reci de iarna cand stam la televizor alaturi de cei dragi si reprezinta alternativa non-alcoolica a deliciosului vin fiert.
Apropo, stiati ca ghimbirul poate fi crescut si acasa? Eu am aflat exact cum se poate cultiva in propriul apartament, ce fel de seminte trebuie cumparate si cum se ingrijeste aceasta planta de aici, locul in care veti gasi si multe alte informatii interesante. Ceea ce mi s-a parut cu adevarat tare la ghimbir este faptul ca nu e nevoie sa astepti sa ajunga la maturitate completa, se pot indeparta inca inainte de asta, dupa aproximativ 3 luni, bucati proaspete pentru consum.
Si, daca tot vorbim de consumul de ceai, va invit la final sa va delectati cu imaginea catorva ceainice de portelan de pe acelasi site pe care l-am pomenit si mai sus. Pe mine m-au atras nu doar prin lucratura fina, cat mai ales pentru ingeniozitatea alegerii formei. Daca as avea bani multi, pe toate mi le-as lua, fiecare ales special pentru cate un tip de ceai. Favoritul meu este cel cu tortita in forma de ramura pe care sta o pasare in relief care se apleaca catre puiutii din cuib, desenati pe cana. Nu-i asa ca e absolut spectaculos?