napi2 S-ar putea sa descopar iar fix apa calda, dar pentru voi, cei care v-ati spalat, ca si mine pana acum, cu ea rece, tot trebuie sa va mai povestesc despre una dintre descoperirile recente. Pe scurt, iata ce am gasit in piata, am cumparat, gatit si consumat weekendul asta: napi.

In afara de faptul ca napul este o leguma si o mananca cu mare pofta porcii, nu stiam mare lucru despre acest subiect. Intre noi fie vorba, porcii aia care mananca napi sunt maxim de rasfatati, nici nu cred ca le vine proprietarilor sa ii taie de Ignat, pentru ca napii se vand la gloriosul pret de 8 lei/kilogram, sau cel putin eu asa i-am gasit la Piata Straduintei, sector 4, Bucuresti. Daca voi stiti sa fie mai ieftini pe undeva, dati-mi un pont!

 

Dat fiind ca un kilogram de cartofi (de exemplu) este cam de 5 ori mai ieftin, nu cred ca as fi facut prea mare vanzare comerciantei care ii avea pe taraba, dar sotul meu tocmai isi ridicase castigul de 30 de lei de la Loto (dap, suntem o familie de norocosi, daca ati citit articolul cu voucherul castigat la Benson&Hedges va trebui sa recunoasteti) si a incepus sa indese napii in ligheanul asezat pe cantar fara sa ma mai intrebe.

Nu ma certa, ca am auzit ca au calitati afrodisiace, o sa imi multumesti mai tarziu, mi-a spus  consortul, zambind din ochi catre sprancelnele mele ridicate.
Lasa ca asta o sa vad eu diseara, nu te cred pe cuvant nici moarta, am replicat jumatate morocanoasa, jumatate intrigata.

 napi
Ajunsi acasa, i-am spalat de pamant, si ne-am chinuit sa ii curatam, ceea ce nu a fost tocmai usor, dat fiind ca se pierde o mare parte din leguma propriu zisa din cauza formelor neregulate, pline de intortocheli in care nu reusesti sa bagi cutitul. Si te mai si umpli de nervi. Recunosc ca la un moment dat am abandonat lupta si mi-am lasat sotul cel naravas sa curete plin de abant, daca tot daduse  o gramada de bani pe ceva in cantitate atat de mica, timp in care eu am cautat pe internet beneficiile minunilor din castonul albastru. Nea Goagal mi-a povestit despre vitaminele A, B1, B2, PP, C, iod si cupru din de napi, care sustin intarirea sistemului imunitar, iar calciul, fierul si clorofila ajuta la refacerea sangelui. Pe nea sotul nu il crezusem prea tare, ce nevasta afurisita sunt, zau asa!
Napii se digera bine si au o valoare calorica scazuta, ceea ce ii face ideali in curele de slabire, ca a mea, de exemplu. Se pot consuma cruzi, fierti sau prajiti, sub forma de salate, supe sau pane. Consistenta acestor radacini (pentru ca sunt niste radacini) este foarte asemanatoare cu a guliei sau a ridichii albe. Gustul este usor dulce, parca are aroma de avocado copt si o usoara adiere de miez de nuca. De altfel, am si gasit pe net o reteta de salata de napi cu miez de nuca pe care mi-am propus sa o prepar cu prima ocazie.
 napi1
Acum insa, goniti din spate de foame, ca se facuse ora pranzului, i-am consumat extrem de simplu. Odata curatati, nu i-am dat pe razatoare, ca mi s-a parut ca ies prea marunti, ci i-am taiat in bucati mici, cam cat o imbucatura. Peste ei am pus putin ulei de masline, sare, piper si zeama de lamaie. A iesit o salata delicioasa si foarte racoroasa, pe care am mancat-o pe langa niste pulpe dezosate la gratar. Simplu, gustos si sanatos.
Din pacate, ca sa fiu cinstitia cu voi pana la capat, trebuie sa recunosc ca seara am sarit peste calitatile afrodisiace ale napilor, pentru ca, asa cum se intampla si cu guliile sau ridichile albe, ne-au cam balonat si nu am mai avut chef de nici un fel de gimnastica.

3 COMENTARII

  1. Mă bucur că ai trecut la topinambur. În Franța, în primul război, a salvat populația de la moarte prin înfometare.În nordul țării i s-a ridicat un monument de recunoștința.(Deși am în grădină , nu ronțăi din tuberculi, decât primăvara devreme.

    • Heheh, ma asteptam ca tu sa stii mai multe decat mine despre minunatiile astea. Habar nu aveam povestea asta. Este un motv pentru care ii consumi numai primavara devreme, poate ceva legat de fragezime? Nu de alta, dar sa stiu in care sezon sa ii caut….Sarbatori fericite, stimate domn, te imbratisez cu mult, mult drag!

  2. Leguma asta e in Europa de dinainte de cartof, apreciata in zonele nordice, si reiesita la moda pt ca nu e o cultura pretentioasa, si se descurca singura si in conditii dure (rece, pamant prost etc) – doar ca cartoful e mai usor de gatit (ai remarcat deja) si mai productiv deci… Avantajul napilor si celorlalte legume vechi: nu au fost 'prelucrate' si adaptate de olandezi, nu au chimicale si nici modificari genetice. Cica le zice si picioci :).
    Nici eu nu ii diger bine, si ma balonez; poate ca de cateva generatii nu s-a mai consumat in familie si nu stim digera…
    Sunt mai multe tipuri: unele arata ca ridichi albe cu ceva mov, altele mai mari si sunt galbeni, astia intortochiati etc. si o sa apara din ce in ce mai mult, ca se preteaza la permacultura (adica il las de capul lui in gradina si el se descurca si umple tot, ca o buruiana)

LASA UN MESAJ

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord