Stiu, dragi cititoare, este aproape ultimul lucru pe care v-ati astepta sa il auziti de la mine, dar, cu toate astea, nimic nu poate fi mai adevarat.
Cateva cuvinte despre pshihonutritie
Asa cum am spus si cu alte ocazii, pentru a atinge preformanta de a slabi 37 de kilograme am citit cat am putut de mult pe teme de nutritie, dar mai ales de psiho-nutritie. Despre alimente stiam destul de multe, dar imi doream sa aflu cat mai multe detalii legate de comportamentul alimentar. De ce oamenii fac ceea ce fac in ceea ce priveste alegerile, obiceiurile si stilul de viata legat de alimentatie? Care este impactul sentimentelor si convingerilor asupra metabolismului si a sanatatii? Un om ca mine, care nu suferea de nimic fizic, dar s-a ingrasat zeci de kilograme in cativa ani mancand ca apucatul pe fond de stres, nu avea nevoie de o dieta anume a unui nutritionist, ci de informatii despre conexiunile fascinante dintre creier si corp, digestie si comportament.
Astfel am ajuns la concluzia ca e mai greu sa ai succes cu o dieta de slabire daca nu inveti sa trisezi. Asa cum stiti si voi, ceea ce va va face sa rezistati unor restrictii alimentare (caci orice dieta are restrictii, altfel nu s-ar numi asa, nu?) este vointa. Vointa se mentine puternica prin motivatie. Ei bine, in clipa in care ii spui unui mancacios ca trebuie sa renunte pentru o luuuuunga perioada de timp la ceva-ul ala dulce dupa care era innebunit, ii faci slabesti motivatia, pentru ca timpul ala lung in fata pur si simplu sperie. Daca ii spui, in schimb, ca va putea sa se rasfete din cand in cand, fara ca asta sa ii afecteze iremediabil rezultatele, o sa se simta mai curajos.
Cand este in regula sa trisezi la dieta?
Trisatul este in regula la dieta, atata timp cat se petrece rar. Rar inseamna, sa zicem o data la doua saptamani si un aliment sau o masa, nu o zi intreaga in care se mananca pana la refuz. O portie de cartofi prajiti, o pizza sau un desert de lux japonez.
Aici depinde numai de voi ce alegeti. Sfatul meu este sa alegeti ceva ce va place la nebunie, ca sa simtiti ca a meritat, tocmai de aceea am si adus vorba despre desertul japonez.
Pe vremea copilariei mele nu existau asemenea dulciuri exotice, cu 25 de ani in urma ciocolata de casa a mamei era cel mai mare rasfat culinar care imi imaginam eu ca exista pe lume. De aceea nici nu o mananc niciodata facuta de altii, vreau sa o pastrez in minte cu gustul ei specific, de copilarie. Vremurile s-au schimbat insa si rasfatul arata altfel. Rasfatul are forme colorate si inseamna savoare si rafinament, in acelasi timp.
Ceea ce vedeti in imaginea de mai sus este colectia Motiko, prajituri in crusta de orez cu mai multe tipuri de umplutura, preparate dupa o reteta veche de mai bine de 500 de ani. In afara de gustul deosebit, ceea ce face ca aceste prajituri sa fie cu adevarat speciale e componenta naturala in proportie de 100%. De de aceea pastrarea lor se realizeaza numai in conditii speciale de temperatura (nu mai mult de 7 grade si nu mai mult de 1 zi).
Prajiturile Moti sunt unul dintre modurile perfecte de a trisa: sunt mici, dar foarte bune, cel putin asa mi-au spus cei care le-au incercat, asa incat, pe la finalul lunii ianuarie, dupa ce reusesc sa scap de cateva kilograme, mi-am propus o incursiune in mall, in AFI Palace Cotroceni sau Park Lake, ca acolo le gasesc.
A, si mai e ceva cu trisatul la dieta: daca tot o faceti din cand in cand, faceti-o fara parere de rau. Nu trebuie sa aveti remuscari. Gustati ceva bun si apoi intoarceti-va pe calea cea dreapta cu inima mai usoara. A doua zi cantarul clar nu va arata ca si cand ati fi mancat numai salata in ziua anterioara, dar nici nu va va speria. Si dupa ultima imbucatara veti spune: de maine, gata, inapoi la dieta! Si chiar asa o sa fie.