Asa cum va povesteam cu putina vreme in urma, am avut o revelatie in materie de chestii culinare. Revelatia se numeste sparanghel si datorez minunea faptului ca am gasit in Selgross un manunchi de jumatate de kilogram cu 8 lei ( in iarna era in jur de 22) si mi-am spus: hai sa incerc si eu sa nu mor proasta.
Am incercat asadar si bine am facut, pentru ca ma declar incantata. Sparanghelul se curata usor, se gateste simplu si are un gust deosebit. Mie mi s-a parut ca seamana la gust cu fasolea verde, varianta lata, sotul meu spune ca lui ii aminteste oarecum de ciuperci.Am combinat piept de pui la gratar cu sparanghel si pot sa afirm cu mana pe inima ca am nimerit masa de pranz perfecta pentru dieta: usoara, echilibrata, sanatoasa, usor de preparat si gustoasa. Sa nu ma intelegeti gresit: nu trebuie sa fii la dieta ca sa mananci sparanghel, el face parte din alimentele care ar putea sa ne devina prieteni buni, cu conditia sa le gasim la preturi rezonabile.
Cum se curata sparanghelul?
Teoretic nu este necesar sa fie curatat, eu am taiat un pic din codita de la baza (1 cm), cam cum as fi facut cu capatul unui morcov. Totusi, tulpina in partea de jos a fost mai atoasa parca, asa incat cred ca era bine sa ascult sfatul specialistilor si sa il curat in zona aceea (tot ca pe un morcov) cu un cutit din acela special pentru legume.
Apropo de modul de a-l gati, gasiti pe google diferite retete, unele banale, altele mai sofisticate. Eu, pentru ca sunt la dieta, nu prea am avut multe variante, asa incat profitand de faptul ca il gandisem garnitura pentru pui fript, am decis sa il fac la gratar. are o parte de plita neteda si una de grill clasic, (eu ii spun partea cu gratii si se poate vedea in imaginea de mai sus). In functie de zona pe care le asez la copt, alimentele se frig mai repede sau mai lent. Dat fiind ca sparanghelul se coace mai greu spre radacina si mai repede spre varf, unde, de altfel, este si mai subtire, am pus varfurile pe partea de grill si cozile pe partea neteda.
Cat timp dureaza prepararea?
In principiu, destul de putin. Pe gratar l-am lasat cam 4-5 minute pe o parte si apoi inca tot pe atat pe cealalta parte, in asa fel incat sa iasa al dente. A fost delicios. Sotul meu spune ca a vazut la Emisiunea Masterchef ca se scoate in gheata. Presupun ca asta se intampla in cazul in care vrei sa il tragi la tigaie dupa ce l-ai fiert un pic, eu l-am pus pur si simplu pe gratar, dupa ce anterior l-am uns cu putin ulei de susan si stropit cu cateva picaturi de sos de soia. Uleiul de susan l-am folosit pentru ca citisem pe google despre o asemenea retea cu susan, iar soia i-a dat gust si mai bun, plus ca nu a trebuit sa folosesc sare.
Cate calorii are sparanghelul?
Aici e partea buna: In mod obisnuit, daca e preparat pe gratar, fara alte adaosuri de sos sau ulei, are 20 de calorii /100 g si avand in vedere ca eu am gatit cu 500 de grame doua portii de garnitura serioasa, revenea cam la 50 de calorii de persoana, ceea ce estre egal cu un pahar de Coca Cola, de exemplu.
Ce proprietati are sparanghelul?Asa cum va povesteam si in postarea dietei din luna mai, sparanghelul are o gramada de calitati: detoxifiaza, amelioreaza durerile sau inflamatiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă.
Update: intre timp am gasit sparanghel si in Cora cu 7.50 lei/legatura de 500 de grame.